Resident Fellow -ohjelma toimii kohtaamispaikkana Kuvataideakatemian opiskelijoille, opettajille sekä residenssissä vieraileville taiteilijoille ja kirjoittajille. Ohjelma tuo kansainväliset taiteilijat ja kirjoittajat työskentelemään Kuvataideakatemian yhteisön läheisyyteen, ja sen tavoitteena on mahdollistaa taiteeseen ja yhteiskuntaan liittyvää kokeilua, reflektointia ja diskurssia.
Kuvataiteilijoille ja taidekirjoittajille suunnattu kansainvälinen Resident Fellow -ohjelma pyrkii edistämään vuorovaikutusta Kuvataideakatemian opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä
HIAP - Helsinki International Artist Programmen kanssa. Opetuksessa tarkastellaan muun muassa globalisaation vaikutuksia taiteeseen luentosarjojen ja intensiivikurssien muodossa. Resident Fellow -taiteilijoiden opetusjaksot toteutetaan osana Kuvataideakatemian perusopetusta.
Resident Fellow -ohjelman vierailijoita
Rana Dasgupta (s.1971, Iso-Britannia), 17.03.-15.05.2016
Dasgupta on intialais-brittiläinen kirjailija ja esseisti, joka asuu ja työskentelee New Delhissä. Teoksissaan hän tutkii globalisaatiota, maahanmuuttoa ja 2010-luvun kaupunki-ilmiöitä. Dasgupta kirjoittaa parhaillaan uusinta novelliaan, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomeen. Dasgupta kirjoittaa myös kolumneja Al Jazeeralle ja toimii vierailevana professorina Brownin Yliopistossa.
Anastasia Ryabova (s. 1985, Venäjä), 1.10.-31.12.2016
Ryabova on venäläinen nykytaiteilija, joka tunnetaan parhaiten “Artist Private Collections”-hankkeestaan, joka kerää nykytaitelijoiden yksityiset taidekokoelmat virtuaaliseen museoon.
Ryabova on tunnettu töistään, joissa hän leikittelee kielellä.
Wolf von Kries (s. 1971, Saksa), 15.01.-16.03.2016 ja 6.9.-1.10. 2016
Berliinissä asuva saksalainen taiteilija on kehittänyt monialaisen tavan yhdistellä erilaisia medioita taideteoksissaan. Yleensä ne sisältävät installaatiota, videota, valokuvausta, piirrettyä taidetta ja kollaaseja. Von Kries luo teoksissaan hienovaraisia väliintuloja arjen rutiineille ja esineille sekä tarjoaa vaihtoehtoisia tapoja tulkita ympäristöämme.
Branislav Dimitrijević (s. 1967, Serbia), 15.9.-15.12.2015
Dimitrejevic on serbialainen taidehistorioitsija, kirjoittaja, kuraattori ja tutkija. Hän on toiminut lukuisten näyttelyiden ja biennaaleiden kuraattorina sekä Belgradin Modernin taiteen museon johtajana. Tutkijana ja kirjoittajana hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat modernismi, modernismin taidehistoria, moderni arkkitehtuuri ja nykytaide Jugoslavian kontekstissa. Dimitrijević on perehtynyt myös Itä-Euroopan modernismiin, postmodernismiin ja lähihistoriaan sekä yleisesti alueen kulttuurin tutkimukseen.
Renée Green (s. 1959, Yhdysvallat), 4.8.-30.8.2015
Green on kuvataiteilija, kirjailija ja elokuvantekijä. Hän käyttää monimuotoisen taiteensa välineenä useita medioita: kuvanveistoa, arkkitehtuuria, valokuvausta, painotaidetta, videota ja elokuvaa sekä internet-sivuja ja ääntä, jotka yhdessä synnyttävät monitasoisia installaatioita. Hänen teoksensa ovat runollisia monitaiteellisia tutkielmia ajasta, ja sen kiertokulusta, muistista ja kertomuksista. Greenin taide keskittyy myös muuttuvaan kulttuurienväliseen kokemuspiiriin, ja sen vaikutuksiin ajatuksiimme ja tekoihimme.
Ulises Urra (s.1972, Kuuba), 5.2-30.4.2015
Kuubassa ja Belgiassa työskentelevä Urra on syntynyt Havannassa, jossa hän opiskeli ja valmistui kuvataiteilijaksi Superior Institute of Art -koulusta. Tällä hetkellä hän kirjoittaa tohtorin väitöskirjaansa avantgarden kollaasien vaikutuksesta nykytaiteeseen Vrije Universiteit van Brussel -yliopistossa. Hänen teoksiaan on ollut esillä 9. ja 10. Havana Biennaalissa, Cuba XXI Century -näyttelyssä sekä kansainvälisissä taideprojekteissa Sveitsissä, Belgiassa ja Yhdysvalloissa. Urra käyttää suurikokoisissa installaatioissaan useita medioita.
Kuva: Suomenlinna, ©HIAP