Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan kuuluu lähes 3000 teosta, jotka edustavat suomalaista ja kansainvälistä taidetta. Suomalaiseen kokoelmaan kuuluu teoksia 1910-luvun modernismin maalauksista aina 2010-luvun valokuva- ja videotaiteeseen. Kansainvälisen nykytaiteen kokoelman keskeinen linja nousee eurooppalaisen 1960-luvun, italialaisen arte poveran ja uuden esittävän maalauksen perinteestä.
Saastamoisen säätiön taidekokoelma sai alkunsa, kun itäsuomalaisen teollisuussuvun kotiin hankittiin 1910-luvun taideteoksia muun muassa Ilmari Aallolta ja Tyko Salliselta. Kokoelman säilyttäminen oli yksi Liisa Saastamoisen ja Osmo P. Karttusen ajatuksista, kun he perustivat Saastamoisen säätiön vuonna 1968. Nykyisin säätiön keskeisimpiä tehtäviä on taidekokoelman kehittäminen ja esittäminen. Kokoelma on vaikuttanut sekä Kuopion taidemuseon perustamiseen 1980—luvulla että Espoon modernin taiteen museon perustamiseen vuosituhannen taitteessa. Vuonna 1999 kokoelma talletettiin Espoon kaupungille. Taideteokset ovat säätiön omistuksessa ja kokoelman sijoituspaikka on Espoon modernin taiteen museo EMMA.
Taidekokoelmaan kuuluu lähes 3000 teosta, jotka edustavat suomalaista ja kansainvälistä taidetta. Suomalaisen kokoelman perusta on 1910-luvun Marraskuun ryhmän taide, ja nykyisin kokoelmaan kuuluu teoksia alkaen 1910-luvun modernismin maalauksista aina 2010-luvun valokuva- ja mediataiteeseen.
Kansainvälisen nykytaiteen kokoelman keskeinen linja nousee eurooppalaisen 1960-luvun, italialaisen arte poveran ja uuden esittävän maalauksen perinteestä. Näitä taidesuuntauksia yhdistää jokapäiväisen elämänympäristön tutkiminen sekä arkiset materiaalit, joiden kautta taiteilijat ilmentävät ihmisyyden merkityksiä nykypäivän maailmassa.
Taidekokoelman linjauksia
Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan hankitaan pääosin kotimaista ja kansainvälistä nykytaidetta. Historiallista kokoelmaa täydennetään erittäin valikoivasti. Siihen liitettävän teoksen tulee yhdistyä johonkin aiempaan kokonaisuuteen, jota se merkittävästi täydentää. Muita kriteerejä ovat laatu, kiinnostavuus, ajankohtaisuus, uusi anti kokoelmalle, sopivuus kokoelmaan ja sen painopistealueisiin sekä linkit EMMAn näyttelytoimintaan. Kokoelmaan hankitaan vuosittain noin 30–50 teosta. Viimeaikaisiin teosvalintoihin voi tutustua Uutta kokoelmassa -sivulla.
Kansainvälinen kokoelma
Kansainvälisen kokoelman kerääminen aloitettiin 1990-luvulla. Englantilaisen kuvanveistäjän Antony Gormleyn veistos Two Times oli kokoelman ensimmäinen kansainvälinen teos. Viimeisten parin vuoden aikana on hankittu useiden merkittävien taiteilijoiden kuten Tacita Deanin, Chantal Joffen, Annette Messagerin ja Sarah Morrisin teoksia. Heidän teoksensa ovat parhaillaan mukana kokoelmanäyttelyssä Kosketus, jossa noin sadan kotimaisen teoksen rinnalla on näytteillä noin kolmisenkymmentä kansainvälistä teosta.
Maalaustaidetta, valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa
Säätiön taidekokoelman keskiössä on maalaustaide. Kokoelmaan hankitaan maalausten lisäksi kaikkia taiteen lajeja. Valokuva- sekä mediataidetta on hankittu 90-luvulta saakka. Liikkuvan kuvan kokoelmaan kuuluu muun muassa Eija-Liisa Ahtilan, William Kentridgen, Shirin Neshatin ja Pilvi Takalan teoksia.