ANTI Festival International Prize for Live Art

Uraa uurtavan ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon avulla halutaan nostaa live art -taiteen asemaa ja arvostusta sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

ANTI - Contemporary Art Festival on kansainvälinen nykytaiteen festivaali, joka järjestetään vuosittain syyskuussa ympäri Kuopiota. Kaikkiin festivaalin tapahtumiin osallistuminen on yleisölle ilmaista. Yli 20-vuotias festivaali on Suomen johtava live art -tapahtuma. Live art on innovatiivisen esitystaiteen sateenvarjotermi, joka käsittää eri taidemuotojen rajat ylittäviä esityksellisiä, osallistavia ja nykyhetkeen perustuvia taiteen tekemisen tapoja. ANTI-festivaalilla uudet taiteen muodot, kaupunkikulttuuri ja eri kohderyhmien tavoittaminen yhdistyy koulutuksellisiin ja tutkimuksellisiin näkökulmiin. Vuonna 2022 festivaali tavoitti noin 12 000 kävijää Kuopiossa.

ANTI-festivaalin ja Saastamoisen säätiön perustama palkinto jaettiin ensimmäisen kerran ANTI-festivaalilla Kuopiossa syyskuussa 2014. Maailman ainoan kansainvälisen live art -palkinnon kokonaisarvo on 30 000 €. Palkittu taiteilija tai taiteilijaryhmä saa 15 000 € arvoisen rahapalkinnon ja samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi seuraavan vuoden ANTI-festivaalille.

Palkinnon voittajan valitsee kansainvälinen raati, joka koostuu taiteen ja kulttuurin huippuammattilaisista. Viimeisin ANTI Festival International Prize for Live Art jaettiin syyskuussa 2023.

Photo: Pekka Mäkinen Willoh S. Weiland, Artefact