Skolar Award

Skolar on kansainvälinen yhteisö, joka kokoaa yhteen tutkijoita, tutkimusrahoittajia, tiedeviestijöitä ja tieteestä kiinnostuneita sidosryhmiä. Näitä kaikkia yhdistää halu viestiä uransa alussa olevien tutkijoiden osaamisesta ja ideoista yhteiskunnalle ja yrityksille. Skolarin toimintaan kuuluu muun keskeisesti Slushin kanssa yhteistyössä järjestetty tutkimusideoiden pitchauskilpailu, jossa kahdeksan tutkijaa eri aloilta nousee Slushin lavalle esittelemään rohkean tutkimusideansa. Paras idea voittaa 100 000 euron arvoisen tutkimusapurahan. Kilpailun tavoitteena on valmentaa tutkijoita hyviksi tiedeviestijöiksi ja kertoa tutkijoiden osaamisesta ja ideoista uusille yleisöille. Kaikki kilpailun finalistit pääsevät osallistumaan nelipäiväiselle tiedeviestintäleirille Helsingissä ennen kuin astelevat tuhatpäisen yleisön eteen Slushissa. Skolarin sivutapahtumissa tutkimusta ja tiedettä viedään lisäksi suuren yleisön eteen ja yllättävillekin areenoille. Saastamoisen säätiö rahoitti Skolarin toimintaa ja 100 000 euron tutkimusapurahapalkintoa yhdessä kahdeksan muun säätiön kanssa.

Skolar Award -kilpailun voittajia

Thomas Hausmaninger (2019)

Vuoden 2019 kilpailun voittaja Thomas Hausmaninger esitteli ratkaisun, jonka avulla voidaan tehostaa sisätiloissa tapahtuvaa kasviviljelyä ja näin parantaa tulevaisuuden ruuantuotantoa. Hausmaningerin tutkimusidea on luoda kasvien olotilaa teknologian avulla mittaava alkometri. Alkometrin avulla voitaisiin hienosäätää muun muassa kasvihuoneiden lämpötilaa, kirkkautta ja kosteutta kasveille ihanteelliseksi.

Sandra Jernström (2018)

Sandra Jernström voitti vuoden 2018 kilpailun ideallaan, joka etsii uusia syövän hoitokeinoja. Tarkoituksena on tutkia ja analysoida kasvaimen koostumusta solutasolla, minkä avulla potilaille voitaisiin syövän laadusta riippuen tarjota yksilöllisempää ja nopeampaa hoitoa.

Johan Seijsing (2017)

Vuonna 2017 kilpailun voitti Johan Seijsing, jonka idea oli tutkia luonnosta löytyviä entsyymejä ja niiden käyttöä bakteeritulehdusten hoidossa. Seijsingin tutkimus yrittää myös löytää ratkaisua yhteen aikamme suurista ongelmista, antibioottiresistanssiin eli antibioottien vastustuskykyyn.

Kuva: Vilja Pursiainen / Kaskas Media