Valmistuvien kuvataitelijoiden mentorointi

Kuvataideakatemian kansainvälinen mentoriohjelma toteuttaa uudenlaista ohjaus- ja opetusmallia, jossa kansainvälisesti menestyneet taiteentekijät tukevat opiskelijoiden kasvua taiteilijoiksi ja auttavat heitä kehittymään myös kansainvälisessä kontekstissa.

Opintojen maisterivaiheeseen sijoittuva mentoriohjelma vahvistaa Saastamoisen säätiön mahdollistamaa Kuvataideakatemian kansainvälistä koulutusohjelmaa tukemalla monipuolisesti sekä taiteilijakoulutukseen että sen jälkeiseen aikaan nivoutuvaa oppimista ja taiteellista toimintaa. Mentorointiin sisältyvien opetustilanteiden, henkilökohtaisten työhuonekäyntien ja palautekeskustelujen kautta opiskelija saa ainutlaatuisia työkaluja oman taiteensa tarkasteluun ja kansainväliseen kehittämis- ja esittämisprosessiin. Vuosina 2015—2017 mentoreina toimivat taiteilijat Ahmet Öğüt ja Pilvi Takala.

  • Vuosina 2019-2021 mentoreina toimivat taiteilijat Angela Rosenberg ja Pilvi Takala.
  • Vuosina 2017-2019 mentoreina toimivat taiteilijat Angela Rosenberg ja Pilvi Takala.
  • Vuosina 2015-2017 mentoreina toimivat taiteilijat Ahmet Öğüt ja Pilvi Takala.

Angela Rosenberg (s. 1968 Frankfurt, Saksa) on johtava taidekonsultti, jolla on laaja kokemus kansainvälisestä taidemaailmasta. Koulutukseltaan hän on taidehistorioitsija, ja hän on uransa aikana kuratoinut laajoja näyttelyitä, julkaisuja ja taidetapahtumia. Osa hänen projekteistaan on käsitellyt taideinterventioita museoissa ja kokoelmissa, ja hän on myös kehittänyt uusia presentaatiomenetelmiä. Hänen suurimpia hankkeitaan ovat olleet Philippe Parrenon yksityisnäyttely Berliinin Gropius Paussa, Humboldt Lab Dahlem sekä Staatliche Museen zu Berlinin aasialaisen taiteen museon ja etnologisen museon kokoelmat. Vuodesta 2000 lähtien hän on työskennellyt paljon Berliinissä erilaisten näyttelyiden ja julkaisujen parissa, joista esimerkkeinä taiteilijoiden kuratoima sarja Berliinin Temporäre Kunsthallessa ja Tokion nykytaiteen museossa. Hänen nykytaidetta käsitteleviä artikkeleitaan ja muita kirjoituksiaan on julkaistu kansainvälisissä taidelehdissä, taidekirjoissa sekä monissa kulttuurikeskuksissa ja yksityiskokoelmissa.

Pilvi Takala (s. 1981, Suomi) on Kuvataideakatemiasta 2006 valmistunut kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä Istanbulissa ja Amsterdamissa. Pilvi Takala on tunnettu kokeellisista performansseja dokumentoivista videoteoksistaan, joissa haastetaan erilaisten yhteisöjen tapoja ja sääntöjä. Takala on palkittu Emdash Award -taidepalkinnolla, jonka avulla hän toteutti Taidehallin Viimeinen Taiteilija -näyttelyssä vuonna 2014 esitellyn The Committee - videoteoksen.Hän on esitellyt töitään lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti. Teokset ovat olleet esillä muun muassa nykytaiteen museo Kiasmassa, Tukholman Bonniers Konsthallissa ja Pariisin Palais de Tokyossa. Kuvataideakatemian alumnina Pilvi Takalalla on hyvät lähtökohdat ohjata opiskelijoita sekä kotimaiseen että kansainväliseen taiteelliseen toimintaan.


Ahmed Öğüt
 (s. 1981, Turkki) on kansainvälistä mainetta saavuttanut kuvataiteilija, jonka teoksia on nähty lukuisissa museoissa, biennaaleissa ja festivaaleilla ympäri maailmaa. Vuonna 2009 Öğüt edusti Turkkia Venetsian Biennaalissa yhdessä Banu Cennetoğlun kanssa. Suomalaiset muistavat hänet Checkpoint Helsingin vuoden takaisesta projektista Fahrenheit 451: Uusintapainos, jossa Helsinkiä kiersi kiellettyjä kirjoja valmistava paloauto. Hänen teoksiaan löytyy merkittävistä kansainvälisistä kokoelmista, mukaan lukien Kiasman kokoelmat Suomessa. Ahmet Öğüt oli syksyllä 2014 ensimmäinen Kuvataideakatemian Visiting professor -ohjelman vieraileva professori. Hän teki professuurinsa kuvanveiston koulutusohjelmassa.

Kuva: Petri Summanen, ©Kuvataideakatemia