ANTI-Festivaalille EFFE -laatuleima ja luova Eurooppa -ohjelman tuki

ANTI – Contemporary Art Festivalin työ taiteellisesti korkeatasoisena paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti vaikuttavana festivaalina on huomattu: Euroopan festivaaliyhdistys EFA (European Festival Association) on myöntänyt sille EFFE-laatuleiman (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

”Taiteellisesti kunnianhimoinen ja kokeellinen paikkasidonnaisen nykytaiteen festivaali, jolla on kova motivaatio vahvistaa kansainvälistä vaikuttavuuttaan”, Euroopan festivaaliyhdistys EFA luonnehtii ANTI-festivaalia.

Vuonna 1952 Genevessä Sveitsissä perustettu EFA on eurooppalaisten ja muutamien muiden maiden festivaalien kattojärjestö ja yksi Euroopan vanhimmista kulttuurijärjestöistä. Se on kasvanut 15 festivaalin ryhmittymästä dynaamiseksi verkostoksi, joka edustaa noin 100 musiikki-, tanssi-, teatteri- ja monialaista festivaalia, kansallisia festivaaliyhdistyksiä ja kulttuurijärjestöjä 40 maasta.

EFFE-laatuleiman vuosille 2017–2018 sai 715 festivaalia 39 maasta. Ensimmäistä kertaa syyskuussa 2016 jaettu EFFE-palkinto myönnettiin 12 edelläkäyvälle eurooppalaiselle festivaalille. Joukossa olivat mm. Sodankylän elokuvajuhlat  ja Italiassa heinäkuussa järjestettävä Santarcangelo Festival -teatterifestivaali, jonka ohjelmistoon 2017 kuuluu mm. Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan Helsingissä 2017 esitetty Museum of Nonhumanity -teos.

EFFE-laatutunnustuksen lisäksi ANTI-festivaalin ja sen viiden yhteistyökumppanin kaksivuotinen EX(S)PORTS #2 -hanke on poimittu Euroopan komission Luova Eurooppa -ohjelmaan. Kaksivuotinen hanke rakentaa siltoja taide- ja urheilumaailman välille muun muassa tuomalla uusia näkökulmia taidetuotantoihin ja taidetapahtumien yleisötyöhön. EX(S)PORTS #2 -hankekumppanit toteuttavat monitaiteellisia yhteistuotantoja ja taiteilijaresidenssejä sekä osallistavat erilaisia yhteisöjä – esimerkiksi urheiluseuroja – mukaan toimintaan.

Hankkeessa ovat mukana Anti – Contemporary Art Festivalin lisäksi taiteen ja urheilun välimaastossa toimiva
L’Entorse Ranskasta,
Kuntsencentrum Buda Belgiasta,
Leeds Beckett University sekä
Compass Live Art ja
Live Art Bistro Englannista.

Jarkko Partanen: Fields of Glory Kuopio. Kuva: Pekka Mäkinen