Tuntematon sotilas

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuva sai ensi-iltansa lokakuussa 2017. Uusi Tuntematon sotilas on silta sukupolvien välillä. Se on ilmiö, joka kertoo suuren suomalaisen tarinan ja avaa aiheen uusille sukupolville, joiden katsojakokemus ei peilaudu edellisien kautta. Saastamoisen säätiö oli mukana tukemassa suurelokuvan vaikuttavuusohjelmaa.   

Suomen satavuotisjuhlaan syntynyt uusi Tuntematon on Väinö Linnan alkuperäiselle tekstille uskollinen ja pohjaa osin myös Linnan Sotaromaaniin, Tuntemattoman sotilaan alkuperäiseen versioon. Elokuva kertoo isovanhempiemme kokemukset tavalla, joka puhuttelee lapsiamme. Miltä tuntuu olla sodassa? Mikä on tehnyt meistä suomalaisista sen mitä me olemme? Mitä itsenäisyys meille merkitsee?

Elokuvan käsikirjoitus on Aku Lohimiehen ja Jari-Olavi Rantalan, kuvaajana toimi Mika Orasmaa. Rooleissa nähdään muun muassa Eero Aho, Aku HIrviniemi, Jussi Vatanen, Johannes Holopainen, Hannes Suominen, Samuli Vauramo, Matti Ristinen, Juho Milonoff, Arttu Kapulainen ja Paula Vesala.

Saastamoisen säätiö oli mukana tukemassa Tuntemattoman sotilaan vaikuttavuusohjelmaa

Tuntematon sotilas oli yksi Suomen kaikkien aikojen mittavimmista elokuvahankkeista. Elokuvan rahoituksen turvasivat joukko yhteisöjä ja yksityisiä sijoittajia, ja sillä oli myös Puolustusvoimien tuki. Yleisradio on ostanut elokuvan ja tv-sarjan oikeudet. Suomen elokuvasäätiö tuki elokuvaa veikkausvoittovaroista. Yritysyhteistyö-kumppanien joukkoon liittyi merkittävä joukko suomalaisia ja Suomessa toimivia yrityksiä. Elokuva oli osa virallista Suomen itsenäisyyden 100–vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Saastamoisen säätiö antoi tukensa elokuvan vaikuttavuusohjelmalle, jonka tavoitteena oli elokuvan laaja saavutettavuus sekä elokuvan teemojen käsittely eri alustoilla. Ohjelman ytimessä olivat erikoisnäytökset esimerkiksi veteraaneille sekä näytökset paikkakunnilla joissa ei ole elokuvateattereita. Pedagoginen oheisohjelma ja -materiaali sekä hankkeen dokumentointi tukivat ilmiön rakentamista. Elokuvan tekemisestä ja taustoista julkaistiin kirja, tuotettiin dokumentti ja rakennettiin näyttely.

Kuva: Tommi Hynynen, Tuntematon sotilas