Tuntematon sotilas

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuva saa ensi-iltansa lokakuussa 2017. Uusi Tuntematon sotilas on silta sukupolvien välillä. Ilmiö, joka kertoo suuren suomalaisen tarinan ja avaa aiheen uusille sukupolville, joiden katsojakokemus ei peilaudu edellisien kautta. Saastamoisen säätiö tukee suurelokuvan vaikuttavuusohjelmaa.  

Suomen satavuotisjuhlaan syntyvä uusi Tuntematon on Väinö Linnan alkuperäiselle tekstille uskollinen ja pohjaa osin myös Linnan Sotaromaaniin, Tuntemattoman sotilaan alkuperäiseen versioon. Elokuva kertoo isovanhempiemme kokemukset tavalla, joka puhuttelee lapsiamme. Miltä tuntuu olla sodassa? Mikä on tehnyt meistä suomalaisista sen mitä me olemme? Mitä itsenäisyys meille merkitsee?

 Elokuvan käsikirjoitus on Aku Lohimiehen ja Jari-Olavi Rantalan, kuvaajana toimii Mika Orasmaa. Rooleissa nähdään muun muassa Eero Aho, Aku HIrviniemi, Jussi Vatanen, Johannes HolopainenHannes Suominen, Samuli Vauramo, Matti Ristinen, Juho Milonoff, Arttu Kapulainen ja Paula Vesala.

Saastamoisen säätiö tukee Tuntemattoman sotilaan vaikuttavuusohjelmaa

Tuntematon sotilas on yksi Suomen kaikkien aikojen mittavimmista elokuvahankkeista. Elokuvan rahoituksen ovat turvanneet joukko yhteisöjä ja yksityisiä sijoittajia, ja sillä on Puolustusvoimien tuki. Yleisradio on ostanut elokuvan ja tv-sarjan oikeudet. Suomen elokuvasäätiö tukee elokuvaa veikkausvoittovaroista. Yritysyhteistyö-kumppanien joukkoon on liittynyt merkittävä joukko suomalaisia ja Suomessa toimivia yrityksiä. Elokuva on osa virallista Suomen itsenäisyyden 100—vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Saastamoisen säätiön on antanut tukensa elokuvan vaikuttavuusohjelmalle, jonka tavoitteena on elokuvan laaja saavutettavuus sekä elokuvan teemojen käsittely eri alustoilla. Ohjelman ytimessä ovat erikoisnäytökset esimerkiksi veteraaneille sekä näytökset paikkakunnilla joissa ei ole elokuvateattereita. Pedagoginen oheisohjelma ja -materiaali sekä hankkeen dokumentointi tukevat ilmiön rakentamista. Elokuvan tekemisestä ja taustoista julkaistaan kirja, tuotetaan dokumentti ja rakennetaan näyttely. 

Kuva: Tommi Hynynen, Tuntematon sotilas