Residenssit ulkomailla

Kuvataideakatemia käynnisti vuonna 2015 Saastamoisen säätiön tuella Kuvataideakatemiasta valmistuneille taiteilijoille suunnatun alumniresidenssi-ohjelman. Ohjelma tukee stipendein kuvataiteilijoiden jatko-opintoja korkeatasoisissa Kuvataideakatemian kumppanuusresidenssikeskuksissa.

Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön residenssikumppanit vuosina 2015-2018 ovat olleet Jan van Eyck Academie Maastrichtissa ja ISCP - International Studio & Curatorial Program New Yorkissa sekä uutena tulokkaana vuodesta 2018 alkaen Lontoon Space-residenssiohjelma. Lisäksi Rijksakademie van Beldeende Kunsteniin Amsterdamissa on varattu mahdollisuus stipendiin, mikäli Kuvataideakatemiasta valmistunut hakija tulee valituksi residenssiohjelmaan.

Tarkemmat hakuohjeet uutisoidaan hakuaikojen lähestyessä osoitteessa uniarts.fi.

Jan van Eyck Academie

Jan van Eyck Academie on Euroopan tunnetuimpia monialaisia, jatko-opintoihin keskittyviä residenssikeskuksia. Sen ohjelmassa työskentelee vuosittain noin 35 taiteilijaa, suunnittelijaa, tutkijaa, kirjoittajaa ja kuraattoria eri maista. Residenssit voivat olla luonteeltaan tutkimuksellisia tai tuotannollisia. Haku on suunnattu alle 40-vuotiaille Kuvataideakatemiasta valmistuneille kuvataiteen maistereille, ja koskee vuoden residenssiä Jan van Eyck Academie -ohjelmassa Hollannin Maastrichtissa. Residenssin kesto on 12 kk.

Ohjelman taiteilijat Kuvataideakatemiasta

Tiina Pyykkinen
(202-2022)

Niina Tervo
(2019-2020)

Kristina Sedlerova 
(2018-2019)

Joonas Hyvönen
(2017-2018)

 Maria Pääkkönen (s. 1988, Suomi) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee piirustuksen, installaation ja performanssin keinoin. Keväällä 2016 Kuvataideakatemiasta valmistuneen Pääkkösen hitaasti rakentuvat, prosessiluonteiset ja usein hauraat paperiset teokset tarkastelevat fyysisen tilan ja mielentilan sekä havaitsemisen ja muistamisen välisiä rajoja. Maria Pääkkönen on valittu Jan van Eyck Academien vuoden kestävään residenssiin syyskuusta 2016 alkaen.

Meri Linna (s. 1982, Ruotsi) on Harrie Liveart -kollektiiviin kuuluva ruotsalaissyntyinen kuvataiteilija. Hänen edustamansa kollektiivi on elävä esimerkki siitä, kuinka kaksi mieltä yhdessä voivat työstää teosta eteenpäintoisiaan rohkaisemalla, argumentoimalla ja kannustamalla. Meri Linnan omissa töissä näkyy omistautuminen itsetutkiskelulle ja valaistuminen erilaisten harjoituksien kautta. Taiteessa introspektiivinen liitetään yleensä omahyväisyyteen, mutta Linnan työt ovat tässä tapauksessa poikkeus. Linna käyttää pidempikestoista itsetutkiskelun prosessiaan peilinä, jota ojentaa katsojalle tarjotakseen tälle mahdollisuuden omaan valaistumiseen. Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2015 valmistuneen Meri Linnan residenssijakso päättyi lokakuussa 2016.

International Studio & Curatorial Program (ISCP)

Vuonna 1994 perustettu kansainvälinen International Studio & Curatorial Program (ISCP) tukee taiteilijoiden ja kuraattoreiden luovuuden kehittymistä residenssien ja julkisten ohjelmien avulla. ISCP New York on maailman kattavimpia kansainvälisiä visuaalisen taiteen residenssiohjelmia. Sen vanhassa tehtaassa Brooklynissä sijaitsevat toimintatilat koostuvat 35 valoisasta studiosta, kahdesta galleriasta ja projektitilasta. ISCP:n ohjelmassa taitelija saa yksityisen kalustetun studion ja pääsyn yhteisiin tiloihin vuorokauden ympäri. Asukkaita rohkaistaan hyödyntämään residenssin muita asukkaita kansainvälisten kontaktien luomiseksi, ammatillisiin keskusteluihin ja kritiikin saamiseksi. Ohjelman aikana taiteilijoilla on mahdollisuus osallistua ISCP:n järjestämiin aktiviteetteihin ja open studioihin. He tapaavat yhteistyöverkoston kautta kriitikoita ja kuraattoreita sekä vierailevat gallerioissa ja muissa heille tärkeissä kulttuurilokaatioissa. Haku on suunnattu Kuvataideakatemiasta valmistuneille kuvataiteilijoille, jotka ovat työskennelleet ammatillisesti vähintään viisi vuotta. Ohjelmalla ei ole ikärajaa. Residenssin kesto on 6 kk.

Ohjelman taiteilijat Kuvataideakatemiasta

Anssi Pulkkinen
Kevät 2022

Anna Estarriola
Kevät 2020

Jonna Kina
Kevät 2019

Olli Keränen
Kevät 2018

Bita Razavi
Kevät 2017

Tuomas A. Laitinen (s.1976, Suomi) on helsinkiläinen taiteilija, jonka installaatiot yhdistelevät valoa ja liikkuvaa kuvaa. Teoksissaan hän paljastaa henkilökohtaisen ja julkisen suhteita runollisesti ja poliittisesti. Laitisen teokset näyttäytyvät visioina, jotka avaavat näennäisen rationaalisen maailmamme takaa löytyviä mystisiä pohjasävyjä. Ne sisältävät intertekstuaalisia viittauksia muinaisajan tragedioista, filosofiasta, scifistä, kokeellisesta musiikista, arkkitehtuurisesta historiasta ja nykyaikaisesta mediakulttuurista. Tuomas A. Laitinen aloitti residenssiohjelmassa syksyllä 2016.

Aleksi Kraama ent. Linnamaa (s. 1983, Suomi) on helsinkiläinen taiteilija, jonka käsitteellinen taiteentekotapa liittää elokuvallisia keinoja kuvanveistollisiin elementteihin. Kraaman liikkuva kuva käyttää usein arkkitehtuuria tarinankerronnan välineenä. Eräässä hänen viimeisemmistä teoksissaan, Parallelissa, Suomessa sijaitsevankiistellyn kaivosalueen arkkitehtuuri kirjaimellisesti meditoidaan vanhan maatalon läpi, rinnastaen runolliset ja poliittiset elementit toisiinsa. Kraaman teokset herättävät metafyysisen hahmon eloon dokumentointityylillään. Aleksi Kraama osallistui residenssiohjelmaan 1.1.-30.6.2015 välisenä ajankohtana.

Rijksakademie van Beldeende Kunsten

Artor Jesus Inkerö
2-vuotinen ohjelma
Residenssi 2019-2020

Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdamissa tarjoaa lahjakkaille taiteilijoille alustan, jossa kehittää edelleen ammatillista osaamistaan. Rijksakademie tarjoaa vuoden oleskelua noin viidellekymmenelle taiteilijalle ja residenssissä asuminen on mahdollistanut monelle alumnille kansainvälisen läpimurron. Taiteilijat saavat studiotilojen lisäksi käyttöönsä työbudjetin. Lisäksi Rijksakademiellä on myös tarjota tuotantolaitteistoa ja tutkimukseen sopivia tiloja.

Lisätietoja residenssiohjelmasta
Saastamoisen säätiö tarjoaa rahoitusoption Kuvataideakatemian alumnille.

 Lue tarkemmin Taideyliopiston sivulta >>

Rijksakademie van Beeldende Kunsten – PDF slideshow

SPACE Studios, Lontoo

SPACE on yksi Ison-Britannian merkittävimpiä kuvataiteen organisaatioita.  Se perustettiin taiteilijoiden toimesta vuonna 1968 ja nykyisin sillä on 19 ateljeetaloa eri puolilla Lontoota ja Colchesterissa. Työskentelytilojen lisäksi SPACE pitää yllä erilaisia ohjelmakokonaisuuksia, taiteilijaresidenssejä, myöntää apurahoja ja tarjoaa jatkokoulutusta taiteilijoille. Toimintaympäristöissään se järjestää myös opetusta kouluille nuorille ja erilaisille yhteisöille. SPACE tarjoaa työtilat samanaikaisesti 700 taiteilijalle ja sen lisäksi ammatillista jatkokoulutusta yhtä suurelle määrälle taiteilijoita vuosittain. Residenssin kesto on 3 kk.

Ohjelman taiteilijat Kuvataideakatemiasta

Yassine Khaled
kevät 2021

Minna Långström
Syksy 2019

Josefina Nelimarkka
Syksy 2018

LIFT - Liaison of Independent Filmmakers of Toronto

Britt Al-Busultan
Kevät 2021

Milja Viita
Syksy 2019

Taiteilijavetoinen liikkuvaan kuvaan erikoistunut hyväntekeväisyysjärjestö LIFT perustettiin vuonna 1981 ja se on kasvanut pienestä yhteisöstä oman alansa kansainväliseksi erityistoimijaksi. LIFT keskittyy mediataiteen opettamiseen ja tuottamiseen. LIFT tukee ja kannustaa riippumattomia elokuvantekijöitä ja taiteilijoita tarjoamalla fasiliteetit tuotantoon, jälkituotantoon ja esittämiseen, tukemalla ammatillista ja luovaa kehittymistä, järjestämällä työpajoja ja kursseja, tilaamalla ja esittämällä teoksia sekä ylläpitämällä taiteilijaresidenssejä ja muuta toimintaa. Torontossa on myös monia laboratorioita sekä suuri määrä kokeneita teknikoita ja lahjakkaita osaajia. Siellä on dynaaminen elokuvan ja liikkuvan kuvan yhteisö ja taidekenttä. LIFT on erikoistunut analogisen elokuvan erilaisiin, kokeileviinkin tuotantomuotoihin. LIFTillä on täydet digitaaliset jälkituotantolaitteistot. Residenssin kesto on 3 kk.

Kuva: Werner Mantz Lab, ©Van Eyck