Apurahojen haku

Saastamoisen säätiö on merkittävä taiteen, tieteen ja yhteiskunnallisten hankkeiden tukija Suomessa ja maailmalla. Pyrimme tunnistamaan rahoituksen ulkopuolelle jääviä tärkeitä teemoja ja hankkeita.

Olemme henkilökohtaisesti sitoutuneita tukemiimme asioihin ja ihmisiin, joiden kanssa työskentelemme. Teemme pitkäaikaista ja jatkuvaa yhteistyötä ja kuljemme kumppaneidemme rinnalla useamman vuoden ajan.

Apurahojen haku

Saastamoisen säätiö myöntää rahoitusta taide-, tiede ja yhteiskuntahankkeille. Teemme yhteistyötä tieteen, taiteen, kulttuurin ja koulutuksen saralla toimivien kumppaneiden kanssa.

Säätiön toiminnan tavoitteena on kansainvälisen tutkimuksen, koulutuksen ja verkostoitumisen edistäminen. Apurahat ovat painottuneet pidempiaikaisiin hankkeisiin, joissa toiminnan kehittämiseen sitoudutaan 3–5 vuodeksi.

Apurahojen jakamisen osalta Saastamoisen säätiön tehtävänä on:

  • Tukea taidetta ja taiteilijoita niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Säätiö ylläpitää, kehittää ja asettaa näytteille sen taidekokoelmaa. Säätiön taidekokoelma on pysyvästi esillä Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa ja sitä kehitetään aktiivisesti.
  • Tukea tiedettä ja koulutusta yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston,
    Aalto-yliopiston sekä Taideyliopiston kanssa. Tavoitteena on kansainvälisen tutkimuksen, koulutuksen ja verkostoitumisen edistäminen.
  • Tukea tiedettä ja taidetta yhdistäviä hankkeita.
  • Tukea nuorisolle suunnattuja yhteiskunnallisia hankkeita, lasten ja nuorten kulttuurihankkeita sekä perheyrityksen historiaan liittyviä kulttuuriprojekteja.

 

Vuoden 2025 tiedossa olevat käsittelypäivämäärät ovat 25.8 & 13.12.

 

Mihin voi hakea apurahaa?

Saastamoisen säätiön rahoitusta voi hakea:

  • Kuvataidelähtöisiin hankkeisiin, sisältäen performanssi- ja äänitaiteen
  • Tutkimushankkeisiin (pääsääntöisesti Itä-Suomen yliopiston, Taideyliopiston sekä Aalto-yliopiston kautta)
  • Tieteen ja kuvataiteen poikkitieteellisiin hankkeisiin
  • Yhteiskunnallisesti merkittävien ongelmien ratkaisua edistäviin hankkeisiin
  • Nuorten osallistamiseen
  • Poikkeustapauksessa muuhun kulttuurityöhön

 

Mihin avustusta ei pääsääntöisesti myönnetä?

  • Voittoa tavoittelevaan liiketoimintaan
  • Sosiaalisin perustein (yksityiselämän piiriin kuuluviin tarkoituksiin)
  • Opintojen tai työharjoittelun rahoittamiseen
  • Matka-apurahaan
  • Minkään toiminnan pysyvään rahoittamiseen
  • Yksinomaan työskentelyyn (palkka/työskentelyapuraha). Hankkeen budjettiin voi kuitenkin sisältyä palkkio tai palkka hankkeen raamien sisällä.
  • Teatteri- ja musiikkilähtöisiin hankkeisiin

 

Rahoituksen painopisteet

Saastamoisen säätiö myöntää rahoitusta yhteiskunnan kehittämiseen, tieteeseen, taiteeseen sekä tiedettä ja taidetta yhdistäviin hankkeisiin.

Taiteen rahoituksen painopisteet

Saastamoisen säätiö myöntää pääsääntöisesti apurahoja kuvataidelähtöisiin hankkeisiin. Kuvataiteen apurahojen osalta Saastamoisen säätiön tehtävänä on edistää sekä suomalaisen kuvataiteen kansainvälistä näkyvyyttä että julkaisutoimintaa. Säätiö tekee yhteistyötä Espoon modernin taiteen museon EMMAn, Taideyliopiston Kuvataideakatemian, taiteilijoiden, laajan museokentän ja kansainvälisten taideinstituutioiden kanssa.

Tutkimusrahoituksen painopisteet

Tieteen ja koulutuksen puolella pääyhteistyökumppaneita ovat Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto ja Taideyliopiston Kuvataideakatemia. Myös muut yliopistot ja korkeakoulut voivat ehdottaa projekteja ja yhteistyömalleja säätiölle. Esimerkkejä tuetuista tutkimushankkeista ovat makeanvedentutkimus, metsäbiotalous, epilepsiatutkimus ja kestävyysoikeuden ja -talouden tutkimus, taiteilijapedagogiikka ja analogisen kuvantamisen tutkimus.

Yhteiskuntarahoituksen painopisteet

Säätiö tukee yhteiskunnallisia hankkeita, jotka osallistavat ja tukevat lapsia ja nuoria. Säätiö tukemia hankkeita ovat esimerkiksi Yrityskylä, Gutsy Go, RARE Media ja 4H-järjestön luotsaama Taimiteko-hanke.

Kuka voi hakea apurahaa?

Apurahaa voi hakea Y-tunnuksellinen yhteisö, työryhmä tai yksityishenkilö.

Toivomme hakijoiksi eri-ikäisiä ja -taustaisia henkilöitä, jotka edustavat monimuotoisuutta sukupuolen, kielen ja kulttuurin suhteen.

 

 

Yliopistoyhteistyö

Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa, Itä-Suomen yliopistossa tai Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa opiskelevat tai työskentelevät hakijat saavat lisätietoa oman yliopistonsa rahoitusmahdollisuuksista apurahatoimistosta tai lähimmältä professorilta tai esimieheltä.

Säätiö ei suoraan myönnä yksittäisille opiskelijoille apurahaa esimerkiksi väitöskirjatyön, opintojen tai harjoittelujakson rahoittamiseen.

 

 

Apurahan hakeminen

Apurahan hakija lähettää vapaamuotoisen apurahahakemuksen Saastamoisen säätiölle sähköpostitse joko suomeksi tai englanniksi osoitteeseen apurahat@saastamoinenfoundation.fi.

Hakemukseen tulee liittää

  • Tiivistelmä työsuunnitelmasta
  • Varsinainen projektisuunnitelma
  • Budjetti kuluerittelyineen
  • Tiedot mahdollisista muista samaan hankkeeseen saaduista apurahoista ja jätetyistä apurahahakemuksista
  • Viestintäsuunnitelma
  • Hakijan näkemys hankkeen vaikuttavuudesta ja kestävyydestä
  • Raportointisuunnitelma
  • Hakemuksesta riippuen tarvittaessa portfolio ja/tai ansioluettelot.

Apurahan myöntäminen edellyttää, että hakija sitoutuu Saastamoisen säätiön apurahan myöntämisen ehtoihin. Apurahaa ei myönnetä takautuvasti.

Apurahan myöntämisessä otetaan huomioon hankkeen yhteiskunnallinen vaikuttavuus, vastuullinen ja kestävä toteutus sekä kansainvälisyyden ja avoimuuden edistäminen.

 

Hakuajat

Saastamoisen säätiö vastaanottaa hakemuksia jatkuvasti ilman erillisiä hakemusaikoja. Hakemuksia käsitellään noin neljä (4) kertaa vuodessa. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Vuoden 2025 tiedossa olevat käsittelypäivämäärät ovat 25.8 & 13.12. Säätiön ylintä päätösvaltaa käyttävä hallitus käsittelee kokoluokaltaan ja apurahamäärältään suuret hakemukset.

 

Yksittäisen apurahahakemuksen käsittelyaika on noin 1–4 kuukautta. Tällä hetkellä säätiö vastaanottaa suuria määriä hakemuksia, jonka vuoksi käsittelyajat voivat olla pitkiä. Suosittelemme jättämään apurahahakemuksen hyvissä ajoin ennen suunniteltua hankkeen aloitusta tai rahoituksen tarvetta, jotta hakemus ehditään käsitellä ajoissa.

 

Säätiön toimisto on kiinni heinäkuisin kesälomakauden vuoksi. Apurahahakemusten käsittelyä ei edistetä heinäkuussa.

 

Tiedustelut ja hakemukset: apurahat@saastamoinenfoundation.fi

 

Apurahan myöntäminen

Myönnetystä apurahasta ilmoitetaan hakijalle sähköpostitse. Apurahan laskutusohje lähetetään apurahan saajalle liitteenä apurahan myönnön yhteydessä. Koko apuraha tulee pääsääntöisesti laskuttaa kerralla ja samana vuonna, kuin se on myönnetty. Monivuotisten hankkeiden maksatusaikataulusta sovitaan hakijan kanssa erikseen.

Apurahan myöntäminen edellyttää hakijan sitoutumista Saastamoisen säätiön ehtojen noudattamiseen. Näihin ehtoihin kuuluvat:

  • Raportointi: Alle vuoden kestävistä hankkeista toimitetaan vapaamuotoinen loppuraportti, ja yli vuoden kestävistä hankkeista vaaditaan vuosittainen väliraportti sekä loppuraportti. Raportissa tulee kuvata hankkeen tavoitteet, saavutukset ja apurahan käyttö eriteltynä.
  • Viestintä: Apurahansaajan tulee mainita Saastamoisen säätiö viestinnässään, mukaan lukien sosiaalinen ja perinteinen media. Sosiaalisessa mediassa käytetään aihetunnistetta #saastamoisensaatio tai #saastamoinenfoundation, ja Facebook– , Instagram– sekä LinkedIn-julkaisuissa merkitään säätiö julkaisuun. Säätiö voi viestiä hankkeesta omissa kanavissaan, ja apurahansaaja toimittaa tarvittaessa viestintämateriaalia.

 

  • Kestävyys: Apurahanhakijan tulee määritellä, kuinka hanke edistää kestävyyttä. Päätöksessä otetaan huomioon hakijan oma näkemys hankkeen vastuullisuudesta, esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden tai kulttuurisen kestävyyden näkökulmasta. Lue lisää TAIDE+ -osiosta.

 

Rahoituksen saaneiden nimet julkaistaan säätiön toimintakertomuksessa.

 

Saastamoisen säätiön päätöksiä ohjaavat säätiön säännöt, arvot ja painopisteet. Säätiö ei perustele yksittäisiä apurahapäätöksiä.

TAIDE+

Säätiö painottaa toiminnassaan ennen kaikkea kulttuurista kestävyyttä. Lähestymistapaa kutsutaan nimellä TAIDE+. Se tunnistaa, että kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta ilman kulttuuria ja luovuutta.

TAIDE+ tarkoittaa taiteen hyödyntämistä kestävien ratkaisujen luovassa etsinnässä. Hankkeissa korostetaan muun muassa taiteen ja tieteen yhteen tuomista. Tunnistamme tieteen ja taiteen rahoituksen katvealueita ja tuomme yhteen eri alojen osaajat ruokkiaksemme luovuutta ja mielikuvitusta. Apurahamyönnöissä pyrimme edistämään hankkeita, jotka auttavat löytämään konkreettisia ratkaisuja paremman yhteiskunnan rakentamiseen.

Säätiö toimii myös taloudellisen, ympäristöllisen ja sosiaalisen kestävyyden alueilla. Säätiö tukee Aalto-yliopistoa, Itä-Suomen yliopistoa ja Taideyliopistoa, korostaen koulutuksen, tutkimuksen ja kulttuuriperinnön merkitystä.

Ympäristönäkökulma korostuu Säätiön tuessa vesitutkimukselle ja metsäbiotaloustutkimukselle. Nuorille suunnattuja hankkeita ovat Gutsy Go, Yrityskylä, RARE Media ja Spring-ideakilpailu, jotka tukevat rauhan työtä, yrittäjyyskasvatusta, nuorten journalismia ja yhteiskunnallista vaikuttamista.

Usein kysytyt kysymykset

Kuka voi hakea apurahaa?

Apurahaa voi hakea Y-tunnuksellinen yhteisö, työryhmä tai yksityishenkilö.

 

Mihin apurahaa myönnetään?

Saastamoisen säätiö tukee suomalaista tiedettä ja taidetta sekä etenkin kansainvälisyyttä ja avoimuutta edistäviä hankkeita. Lisäksi tuemme vahvasti muun muassa nuorisolle suunnattuja hankkeita. Voit lukea lisää asiasta tältä sivustolta.

 

Miten haen apurahaa?

Apurahan hakija lähettää Saastamoisen säätiölle sähköpostitse apurahahakemuksen, jossa on liitettynä muun muassa projekti- ja rahoitussuunnitelma. Lisätietoa hakemisesta ja liitteistä löytyy tältä sivustolta.

 

Voiko ulkomaalainen hakea apurahaa?

Kyllä.

 

Miten apurahaa maksetaan?

Myönnetyn apurahan saajalle toimitetaan laskutusohje, jonka mukaisesti saaja voi laskuttaa apurahan säätiöltä.

 

Voiko apurahaa hakea takautuvasti?

Ei.

 

Tarvitsenko hakemukseeni suosituksen tai lausunnon?

Voit liittää halutessasi hakemukseesi lausunnon, mutta lausunto ei ole pakollinen osa hakemusta.

 

Mitä velvoitteita minulle syntyy, jos saan Saastamoisen säätiön apurahan?

Alle vuoden kestävien hankkeiden osalta apurahansaajan tulee toimittaa vapaamuotoinen loppuraportti apurahan käytöstä. Yli vuoden kestävien hankkeiden tulee toimittaa hankkeen loputtua loppuraportti apurahan käytöstä, sekä väliraportti kerran vuodessa. Raportissa tulee ilmetä hankkeen tavoitteet, mitä hankkeen aikana saavutettiin sekä kuluerittely käytetystä apurahasta.

Apurahansaajan tulee mainita säätiön tuki viestiessään hankkeesta. Säätiö voi myös viestiä tukemastaan hankkeesta omissa kanavissaan ja tarvittaessa saajan tulee esimerkiksi toimittaa säätiölle viestintämateriaalia, kuten kuvia ja tiedotteita tähän tarkoitukseen.

 

Lue lisää osiosta ”apurahan myöntäminen”.

 

Onko raportointiin erityisiä ohjeita?

Voit toimittaa raportin haluamassasi ja hankkeelle sopivassa muodossa. Apuraharaportista tulee käydä ilmi, mitä apurahalla saavutettiin, sekä hankkeen kokonaisbudjetti, johon on eritelty, mihin säätiön myöntämä apuraha on käytetty.

 

Opiskelen tai työskentelen Saastamoisen säätiön kumppaniyliopistossa. Voinko hakea säätiöltä apurahaa esimerkiksi opiskeluvaihtojaksoon tai väitöskirjatyöhön?

Yksittäinen opiskelija tai yliopiston henkilökunnan jäsen ei voi hakea apurahaa suoraan säätiöltä, vaan säätiö myöntää määrärahoja yliopistolle, joka käyttää ne ennalta sovittuihin kohteisiin, kuten tutkimukseen, opiskelijoille myönnettäviin apurahoihin tai vaihto-ohjelmiin. Käänny apurahaa koskevissa kysymyksissäsi niistä vastaavan tahon puoleen omassa yliopistossasi.

 

Opiskelen tai työskentelen Suomessa tai ulkomailla yliopistossa, joka ei ole Saastamoisen säätiön kumppaniyliopisto. Voinko hakea säätiöltä apurahaa esimerkiksi opiskeluvaihtojaksoon tai väitöskirjatyöhön?

Säätiö ei myönnä yksittäisille opiskelijoille tai yliopiston henkilökunnalle suoraan tukea opiskeluun liittyviin kuluihin, vaan tukee tutkimusta ja korkeakouluopintoja yhteistyössä kumppaniyliopistojen kanssa.

 

Lähetin apurahahakemuksen kaksi viikkoa sitten, enkä ole saanut päätöstä hakemuksestani. Milloin saan päätöksen hakemukseeni?

Säätiö käsittelee hakemuksia juoksevasti saapumisjärjestyksessä, ja lisääntyneen hakemusmäärän vuoksi käsittely voi kestää useita kuukausia. Kun hakemuksesi on käsitelty, ilmoitamme tuloksesta sähköpostitse.

Jos hakemuksesi on kiireellinen tai haluat lisätietoja hakemuksesi tilasta, voit ottaa yhteyttä sähköpostiosoitteeseen apurahat@saastamoinenfoundation.fi.

Apurahahakemuksia ei käsitellä heinäkuussa toimiston ollessa suljettuna kesälomien vuoksi. Otathan huomioon, että kesälomat vaikuttavat hakemusten käsittelyaikoihin.

 

Säätiö ei myöntänyt minulle apurahaa. Voinko saada perusteluja päätöksestä?

Säätiö vastaanottaa jatkuvasti useita hyviä apurahahakemuksia, eikä valitettavasti kaikille hakijoille voida myöntää apurahaa. Saastamoisen säätiön päätöksiä ohjaavat säätiön säännöt, arvot ja painopisteet. Säätiö ei perustele yksittäisiä apurahapäätöksiä.

 

Minulle on aikaisemmin myönnetty Saastamoisen säätiön apuraha. Voinko hakea uudestaan apurahaa samaan hankkeeseen tai uuteen hankkeeseen?

Voit hakea uutta apurahaa samaan hankkeeseen tai saman hakijan uuteen hankkeeseen. Huomioi kuitenkin, että aikaisemmin myönnetty apuraha ei aina takaa uuden apurahan saamista.

 

Minulle on myönnetty Saastamoisen säätiön apuraha. Haluan hakea uutta apurahaa joko samaan tai uuteen hankkeeseen. Kuinka kauan aikaa on täytynyt kulua aikaisemman apurahamyönnön ja uuden hakemuksen välillä?

Myönnettyjen apurahojen välistä aikaa ei ole erikseen määritelty, vaan apurahan myöntäminen perustuu hankkeen sisältöön ja tilannekohtaiseen kokonaisarvioon.

 

Milloin käsittelette seuraavan kerran hakemuksia?

Vuoden 2025 seuraavat käsittelypäivämäärät ovat 25.8 & 13.12.