Sarah Morrisin 30-metrinen seinämaalaus Espoon EMMAssa on taidekesän merkkitapaus

Aarno Ruusuvuoren suunnittelema WeeGee-talo ja sen ainutlaatuinen arkkitehtuuri ovat olleet inspiraation lähteinä taiteilija Sarah Morrisin tuoreimmassa teoksessa, joka toteutettiin yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoiden kanssa.  

Iso-Britanniassa syntynyt ja nykyään New Yorkissa työskentelevä taiteilija Sarah Morris (s. 1967) on tunnettu paikkasidonnaisista teoksistaan, jotka luovat uudenlaista paikan kieltä ja politiikkaa. Kansainvälisesti arvostettu taiteilija valitsee teoksiinsa kohteita, joissa klassinen modernismi ja nykyajan hypermodernismi ovat vahvasti läsnä.

EMMAan kevään ja alkukesän 2017 kuluessa toteutettu seinämaalaus on yksi Morrisin suurimmista seinämaalaustöistä. Yli kolme metriä korkean ja lähes 30 metriä leveän teoksen inspiraationa toimivat WeeGee-talon betonibrutaali modernismi ja ikkunoista näkyvä mäntymetsä. Tästä johtuu myös teoksen nimi, Mäntyjä.

Seinämaalaus valmistui 25.5.–16.6. välisenä aikana EMMAn näyttelytilassa, ja sen toteutuksesta vastasivat kuusi Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijaa yhteistyössä Sarah Morrisin studion henkilökunnan kanssa. Yleisö pääsi seuraamaan opiskelijoiden työtä museon aukioloaikoina. Monille opiskelijoille projekti oli mittaluokassaan ensimmäinen – ja ainutlaatuinen.

”Työskentelytapa oli taiteilijalle hyvin tuttu. Hän toteuttaa vuosittain muutaman vastaavanlaisen produktion. Saimme hyvissä ajoin käyttöömme mitat, pensselimallit ja maalisävyt. Maalaussuunnitelma toimitettiin lähempänä toteutusta, ja se vietiin toteen kolmen viikon aikana”, EMMAn tuotantopäällikkö Sami Supply kertoo.

”Työ oli millitarkkaa mittaamista ja tarkasti ohjattua. Vaikka jonkinlainen mielikuva teoksesta oli jo työstövaiheessa, niin maalaustelineiden purkamisen ja teippien poistamisen jälkeen lopputuotos yllätti vaikuttavuudessaan”, projektiin osallistunut Kuvataideakatemian opiskelija Essi Kuokkanen sanoo.

Teippauksia tehtiin Kuokkasen mukaan jatkuvasti. Hän kertoo saaneensa sekä siihen että sileän maalaamisen tekniikkaan hyviä vinkkejä Sarah Morrisin tiimiltä.

”Värejä oli paljon. Alkusuunnitelmassa värimäärä näytti runsaalta, mutta lopputuotoksessa niitä oli juuri sopivasti. Kaiken kaikkiaan projekti oli sujuva ja onnistunut”, Uudesta Seelannista kotoisin oleva kuvataideopiskelija Brendan Moran toteaa.

Seinämaalaus, jonka tekemistä on ollut mahdollistamassa Saastamoisen säätiö, on esillä EMMAn näyttelytilassa vuoden 2018 loppuun asti.

Teosta olivat toteuttamassa Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijat Milla Aska, Hanna Hyytiäinen, Essi Kuokkanen, Aino Lintunen, Katarina Meister, Brendan Moran.

Kuva: Ari Karttunen, valokuvaaja/EMMA