Säätiöiden ja rahastojen yliopistokiertue starttasi Aalto-yliopistosta

Raha etsii tiedettä, kun kymmenet suomalaiset apurahasäätiöt tapaavat kiertueellaan yliopistojen johtoa ja tutkijoita. Ensimmäiset tiederahoittajien ja tutkijoiden treffit pidettiin tositarkoituksella keväisessä Otaniemessä. 

Yliopistokiertueen tarkoituksena on kasvattaa säätiöiden ja tutkijoiden ymmärrystä toistensa tekemisistä vaikuttavuuden lisäämiseksi. Useammalle vuodelle jakautuva kiertue pysähtyy eri yliopistoissa törmäyttämässä tutkimuksen rahoittajia ja tekijöitä.

Vuonna 2020 säätiöt tukivat tiedettä 279 miljoonalla eurolla.

– Säätiöt haluavat, että tutkimusrahoitus on mahdollisimman vaikuttavaa ja että tutkijat voivat hyvin. Tarkoituksenamme on myös, että tutkijat osaavat hakea rahoitusta heille parhaiten sopivilta säätiöitä, Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja dosentti Liisa Suvikumpu kertoo.

– Säätiöiden tuen merkitys on kasvanut, kun julkinen rahoitus on pienentynyt, muistutti Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä kiertueen ensimmäisellä pysäkillä. Niemelä kertoi säätiöille tutkimusrahoituksen tarpeista Aallossa 2030-luvulla. Sijoitusjohtaja Iivo Paukkeri avasi, miten kestävän kehityksen tavoitteet näkyvät Aallon sijoitusvarallisuuden hoidossa. Kestävyysajattelusta säätiöiden näkökulmasta kertoi puolestaan hallituksen puheenjohtaja Petteri Karttunen Saastamoisen säätiöstä.

Aalto-yliopiston johdon ja säätiöiden fasilitoidussa keskustelussa pureuduttiin tiiviiden alustusten kautta tieteen ja sen rahoittajien strategisiin näkemyksiin ja linjanvetoihin.

Iltapäivän englanninkielinen ”Science SLUSH” toimi puolestaan säätiöiden ja tutkijoiden kohtaamisalustana. Osuus oli suunnattu erityisesti kansainvälisille tutkijoille, joiden osuus Aallon tutkijoista ylittää jo 60 %. Runsaslukuinen tutkijajoukko pääsi tutustumaan säätiöihin ensin lavalla, ja säätiöiden edustajat kuulivat esimerkkejä uusimmasta tutkimuksesta Aalto-yliopistossa. Tilaisuus huipentui tutkijoiden ja säätiöiden vapaamuotoisiin kohtaamisiin.

Aalto-yliopiston pysäkillä mukana olivat Alfred Kordelinin säätiö, Emil Aaltosen Säätiö, Helsingin Sanomain Säätiö, Helsingin yliopiston rahastot, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, KAUTE-säätiö, Koneen Säätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimussäätiö, Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Nokia Oyj:n Säätiö, Otavan Kirjasäätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Saastamoisen säätiö, Salaojituksen Tukisäätiö, Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse, Sigrid Juséliuksen Säätiö, Stiftelsen för Åbo Akademi, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Metsäsäätiö, Svenska kulturfonden, Vaikuttavuussäätiö ja Yrjö Jahnssonin säätiö.

Kuva: Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä ja Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu avasivat yhdessä tilaisuuden. Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen.