Kuopiossa järjestettävä ANTI-festivaali tuo nykytaiteen muotoja urbaaniin tilaan ja jalkautuu vuosittain osaksi ihmisten arkea: puistoihin, toreille, kauppoihin ja muihin julkisiin tiloihin. Festivaalin takana oleva taideorganisaatio ANTI – Contemporary Art Festival osallistuu nykytaiteen kehittämiseen eri tavoin. Saastamoisen säätiö jakaa ANTI-festivaalin kanssa yhteistyössä vuosittain maailman ainoan Live Art -palkinnon.
Otetaan hyppy viidentoista vuoden taakse. Miten, millaisista lähtökohdista ja kenen aloitteesta Kuopioon sijoittuva, nykytaiteeseen keskittyvä ANTI-festivaali oikein syntyi?
Ensimmäinen ANTI-festivaali järjestettiin Kuopiossa vuonna 2002 Pohjois-Savon taidetoimikunnan silloisten läänintaiteilijoiden Johanna Tuukkasen ja Jere Ruotsalaisen aloitteesta. Vuonna 2005 festivaalin järjestäminen siirtyi uudelle ANTI – Contemporary Art Festival yhdistykselle.
”Suomessa nykytaiteen esittäminen on yhä keskittynyt pääkaupunkiseudulle ja länsirannikolle. Festivaalin perustajien tavoitteena oli tuoda monialainen nykytaide Pohjois-Savon alueelle. Maakunnassa on museoita ja gallerioita, mutta esimerkiksi esittävästä nykytaiteesta oli selkeä puute”, ANTI-päällikkö Elisa Itkonen kertoo.
ANTI-festivaali on viidentoista vuoden aikana esittänyt ja tilannut teoksia maailman kiinnostavimmilta taiteilijoilta Euroopasta, Yhdysvalloista, Australiasta, Meksikosta ja Japanista. Organisaatio tukee nousevia taiteilijoita ja nostaa heitä usein ensimmäisenä kansainvälisen huomion kohteeksi. ANTI tuo taiteen ihmisten luokse, keskelle arkea: teosten myötä yleisö ja erilaiset yhteisöt pääsevät osaksi taideteoksia – osallistumaan ja kokemaan.
”Pyrimme olemaan ennen kaikkea helposti saavutettava kaupunkifestivaali. Kaikki ihmiset eivät hakeudu gallerioihin, ja siksi me tulemme ihmisten luokse. Haluamme tarjota suurelle yleisölle taidekokemuksen julkisissa tiloissa. Jalkaudumme osaksi kaupunkitilaa ja arkea niin, että aina ihmiset eivät heti edes huomaa olevansa keskellä taideteosta”, Itkonen sanoo.
Esimerkkinä hän muistelee vuoden 2015 festivaalia, joka toteutettiin yhteistyössä Kuopion Maratonin kanssa. Teoksessa isobritannialainen taiteilija Vicki Weitz kuvasi kestävyyttä juoksemalla kuopiolaista kadunpätkää edestakaisin 26 tunnin ajan.
”Osana teosta olimme asetelleet kadun varrelle tuoleja. Päiväsaikaan ihmisiä pysähtyi seuraamaan taiteilijan työtä, ilta-aikaan moni saattoi kävellä ohi teosta huomaamatta.”
Future DiverCities sukeltaa kaupunkikulttuuriin
Viidentoista vuoden olemassaolonsa aikana ANTI - Contemporary Art Festivalista on kasvanut monipuolinen taideorganisaatio, jonka toiminta on laajentunut viikon mittaisesta Kuopion kaupunkifestivaalista taiteen ja taiteilijoiden työn kehittämiseen ympärivuotisesti.
Tuoreimpiin hankkeisiin lukeutuu kymmenen eurooppalaisen ja kanadalaisen taide- ja kulttuuritoimijan Future DiverCities -yhteistyöhanke, jossa eri keinoin luodaan taidetta urbaanissa tilassa. Hankkeen avulla tutkitaan taiteellisen toiminnan uudenlaisia malleja ja pyritään kehittämään kokeilevaa taidetta.
Nelivuotinen Future DiverCities on osa Euroopan komission Luova Eurooppa -ohjelmaa. Kansainvälisen hankkeen yhteisbudjetti on 4 miljoonaa euroa, josta EU rahoittaa puolet ja hankekumppaneiden tulee kerätä rahoituksen toinen puolikas muista rahoituskanavista. ANTI-festivaalin osuus neljälle vuodelle 520 000 euroa. Se sai äskettäin Suomen Kulttuurirahastolta 85 000 euron avustuksen hankkeen toteuttamiseen, ja 260 000 euron vastinrahasta on nyt koossa 143 000 euroa.
”Future DiverCitiesin yhtenä tavoitteena on luoda digitaalinen yhteistyöalusta ja tukea taiteen avulla moniäänisyttä, -kulttuurisuutta ja vaihtoehtoisia ekosysteemejä. Tavoitteen toteutumiseksi järjestetään taiteilijaresidenssejä, yleisötapahtumia sekä ajatushautomoita”, Itkonen listaa.
Huhtikuussa 2017 ANTI – Contemporary Art Festival ja Future DiverCities järjestävät yhteistyössä Design Week Kuopion kanssa keskustelutilaisuuden, jonka keskiössä on luovan ja osallistavan kaupunkikulttuurin ja -ympäristön kehittäminen.
”Kaupunkikulttuuri on meidän kaikkien yhteinen asia. Tilaisuudella pyrimme edistämään keskustelua kaupunkikulttuurin kehittämisestä ja osallistamaan ihmisiä pohtimaan, miten voisimme yhdessä tehdä kotikunnastamme entistä elinvoimaisemman, yhteisöllisemmän, avoimemman ja moniäänisemmän.”
Tukijana Saastamoisen säätiö
Saastamoisen säätiö tukee ANTI-festivaalia jakamalla organisaation kanssa vuosittain ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon, jonka tavoitteena on nostaa Live Art -taiteen asemaa ja arvostusta. 30 000 euron arvoinen palkinto on maailman ainoa Live Art -taiteen kansainvälinen tunnustus, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Voittajan valitsee 4–6 nimetyn ehdokkaan joukosta puolueeton kansainvälinen taiteen ja kulttuurin huippuammattilaisista koostuva asiantuntijaraati.
Seuraava ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinto jaetaan ANTI-festivaalin yhteydessä Kuopiossa syyskuussa 2017. Saastamoisen säätiö on myöntänyt ANTI – Contemporary Art Festivalile 300 000 euron apurahan ANTI Festival Prize for Live Art -palkinnon järjestelyihin. Tuore rahoituspäätös takaa Säätiön ja ANTI-festivaalin yhteistyön ja palkinnon jatkuvuuden vuosille 2017–2020.
Palkinnon tuorein voittaja on kuvataiteilija Terike Haapoja, joka tuo uuden tilausteoksen ANTI-festivaalille 2017.
ANTI - Contemporary Art Festivalin, Future DiverCities -hankkeen ja Design Week Kuopion avoin keskusteluilta kaupunkikulttuurin ja -ympäristön yhteiskehittämisestä järjestetään torstaina 27.4.2017 klo 19 –21 ravintola Introssa, Kauppakatu 20, Kuopio. Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa!
Tutustu meihin:
saastamoinenfoundation.fi/anti-festivaali/
Kuva: Pekka Mäkinen