Saastamoisen säätiön ja EMMAn InCollection-näyttelysarja esittelee yhdysvaltalaisen Tschabalala Selfin tuotantoa ensi kertaa Suomessa

Tschabalala Self on seitsemäs taiteilija Saastamoisen säätiön ja EMMAn yhteistyössä tuottamassa InCollection -komissionäyttelyiden sarjassa. Samasta korttelista -nimisen näyttelyn lähtökohtana on toiminut säätiön kokoelmaan tilattu maalaus Anthurium (Flamingonkukka). Taiteilijan monimateriaaliset maalaukset ja veistokset muodostavat EMMAn näyttelytiloihin tarinallisia esillepanoja, jotka ilmentävät New Yorkin Harlemin katukortteleiden elämää. Näyttely on esillä EMMAssa vuoden ajan 4. toukokuuta 2025 asti.

New Yorkin Harlemista kotoisin oleva Tschabalala Self (s.1990) on tunnettu teoksistaan, joissa hän hyödyntää maalauksen ja kollaasin menetelmiä. Hän venyttää perinteisen maalaustaiteen rajoja yhdistelemällä teoksiinsa eri pigmenttejä, tekstiilejä ja painettuja materiaaleja. Self ammentaa taiteeseensa hänen henkilökohtaisista kokemuksistaan mustana amerikkalaisena naisena. Rikkomalla ja muovaamalla länsimaista kuvastoa hän luo uudenlaista kerrontaa mustista kehoista.

Lähes 20 teosta sisältävä Samasta korttelista (Around the Way) -näyttely koostuu taiteilijan viimeaikaisista maalauksista ja ihmisenkokoisista veistoksista sekä kolmesta näyttelyä varten tuotetusta maalauksesta. EMMAssa nähtävät tilalliset esillepanot kutsuvat pohtimaan identiteetin ja representaation kysymyksiä.

“Olen todella innoissani saadessani esittää teoksiani EMMAssa ensimmäistä kertaa suomalaiselle yleisölle. Näyttely on minulle erityisen tärkeä, sillä se on oodi kotikorttelilleni Yhdysvaltojen Harlemissa. Kaikki maalausteni hahmot ovat jollain tapaa inspiroituneet läheisistäni, ystävistäni, naapureistani tai tuntemattomista, joita kohtasin kasvaessani Harlemissa. Samasta korttelista pyrkii näyttämään mustan amerikkalaisuuden kauneutta ja moniulotteisuutta”, taiteilija kertoo.

Näyttelyn englanninkielinen nimi Around the Way viittaa mustien amerikkalaisten puhekieliseen ilmaisuun. Se kuvaa henkilöä, joka on kotoisin samasta kaupunginosasta ja omaa kyseisen alueen asukkaille ominaisen olemuksen. Näyttelyssä teosten hahmot muodostavat moniulotteisen muotokuvan tällaisista yksilöistä. Self kuvaa, kuinka he ottavat haltuun katunsa ja kotinsa määrittelemällä itse sen, miten ja millaisina heidät nähdään.

Näyttelyn aikana yleisö pääsee kokemaan New Yorkin Performa Biennaaliin vuonna 2021 taiteilijalta komissioidun Sounding Board -performanssin videotaltioinnin. Anthurium (Flamingonkukka) -komissioteoksen lisäksi Saastamoisen säätiö on aiemmin hankkinut Selfiltä myös huonekaluveistoksen, joka on osa Sounding Board -performanssia. Taltiointi esitetään EMMAssa järjestettävissä näytöksissä, syksyllä 2024 ja keväällä 2025. Lisäksi video tulee katsottavaksi valittuina ajankohtina myös verkkoon, museon EMMA Zone -verkkosivuille.

Samasta korttelista -näyttely on tuotettu yhteistyössä Pilar Corrias Galleryn ja Galerie Eva Presenhuberin kanssa.

Kuvat: Paula Virta / EMMA