Vuonna 2015 käynnistynyt residenssiohjelma tarjoaa Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta valmistuneille taiteilijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden työskennellä kansainvälisissä residensseissä. Miljoonan euron rahoituksella taataan kuuden residenssiohjelman toteutuminen neljäksi vuodeksi.
Taideyliopisto on saanut Saastamoisen säätiöltä miljoonan euron rahoituksen kuvataiteilijoiden alumniresidenssiohjelmalle, joka jatkaa vuonna 2015 aloitettua Kuvataiteen kansainväliset verkostot -kumppanuusohjelmaa. Täysrahoitteisia residenssistipendejä jaetaan vuosittain kuudelle Kuvataideakatemiasta valmistuneelle taiteilijalle. Residenssien kesto vaihtelee kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen.
”Kuvataideakatemia on vaihto- ja tutkinto-opiskelijoiden ja opettajakunnan myötä elävä kansainvälinen yhteisö. Saastamoisen säätiön pitkäjänteinen rahoitus takaa keskeisen tavan suomalaisten kuvataiteilijoiden kansainvälistämiseen ja verkostojen luomiseen jo opiskeluaikana. Sujuva yhteistyö sekä toiminnan jatkuva arviointi ja kehittäminen yhdessä säätiön ja taiteilijaresidenssien kanssa sekä palaute opiskelijoilta ja alumneilta takaavat residenssien ajankohtaisuuden ja toimivuuden. Hyvin toteutetut residenssijaksot luovat valmistuville taiteilijoille työkokemusta, näkyvyyttä ja ajankohtaisia yhteyksiä kansainväliselle taidekentälle”, kertoo Kuvataideakatemian dekaani Leevi Haapala.
Saastamoisen säätiön ja Kuvataideakatemian yhteistyön tavoitteena on vahvistaa kansainvälisyyttä kuvataiteissa monella eri tavalla.
”Taiteilijaresidenssit ovat kuvataiteilijoiden uralla tärkeitä ammatillisen kehittämisen ja verkostoitumisen mahdollisuuksia. Saastamoisen säätiö haluaa tukea kansainvälisiä residenssistipendejä, joissa organisaatioiden tarjoama ammatillinen tuki sekä kansainvälinen taiteilijayhteisö on korkeatasoista”, kuvailee Saastamoisen säätiön hallituksen jäsen Marja Karttunen.
Rahoitusmyönnön myötä residenssiohjelmassa jatkaa neljä alumniresidenssiä: Jan van Eyck Academie Maastrichtissa, International Studio & Curatorial Program (ISCP) New Yorkissa, Liaison of Independent Filmmakers of Toronto (LIFT) ja kuvanveiston residenssi Skotlannissa. Lisäksi Rijksakademie van beeldene kunsten -residenssiorganisaation rahoitusoptio taataan. Kuudes residenssioptio julkistetaan myöhemmin syksyllä 2024.
Residenssitoiminnassa suomalaiset kuvataiteilijat saavat mahdollisuuden työskentelyyn ulkomailla sekä luotua verkostoa muiden residenssitaiteilijoiden ja taidealan ammattilaisten kanssa. Residenssien valintaraadit tuovat vuosittain kansainvälisiä asiantuntijoita Suomeen tutustumaan Kuvataideakatemiaan, Kuvataideakatemian alumnien työhön ja Suomen kuvataidekenttään.
Alankomaalainen Jan van Eyck Academie on toiminut alumniresidenssinä kumppanuusohjelman alusta asti. Maastrichtissa sijaitsevalla akatemialla on monitieteinen ja monialainen lähestymistapa, ja kansainvälisessä residenssissä työskentelee vuosittain 11 kuukauden jaksoissa yli neljäkymmentä taiteilijaa ja tutkijaa.
Johtaja Hicham Khalidi kuvailee pian vuosikymmenen kestänyttä yhteistyötä:
”Saastamoisen säätiön vuodesta 2015 lähtien tukemaan Jan van Eyck Academie -residenssiin valitut suomalaisosallistujat ovat aina yllättäneet meidät. Olemme nähneet muun muassa tahmaisen lattian, kauniita lyijykynäpiirroksia puunoksista, ajan mittaan hajoavista materiaaleista valmistettuja moniaistillisia veistoksia sekä suoruumista kuvanneen scifi-videon.”
”Me Jan van Eyck Academiessa muistelemme kiitollisina pitkäaikaista yhteistyötämme Saastamoisen säätiön ja Helsingin Taideyliopiston kanssa ja odotamme innolla jatkoa hedelmälliselle kumppanuudelle, jossa kaikki osapuolet arvostavat taiteellista tutkimusta suuresti antaen sille tarvittavaa tilaa ja aikaa kehittyä, muotoutua ja kukoistaa”, Khalidi summaa.
Kanadalainen Liaison of Independent Filmmakers of Toronto (LIFT) lisättiin alumniresidenssikumppaniksi vuonna 2019. Kolmen kuukauden pituinen alumniresidenssi tarjoaa ainutlaatuista välineistöä ja tukea kokeellisen elokuvan tekemiseen sekä Toronton kaupunkikulttuurin, joka on elokuvakentän keskuksia maailmalla. LIFT-residenssin johtaja Chris Kennedy kommentoi ohjelmaa seuraavasti:
”Residenssinsä ensimmäisenä päivänä taiteilijat yleensä ymmärtävät tilaan astuessaan, että se tarjoaa paljon enemmän mahdollisuuksia kuin he alun perin ajattelivat, ja he alkavat kehittää projektejaan sen mukaisesti. Päivittäinen vuorovaikutus henkilökuntamme ja paikallisten elokuvantekijöiden kanssa muokkaa projekteja entisestään. Residenssinsä päättyessä taiteilijat huomaavat projektiensa ylittävän heidän alkuperäiset odotuksensa.”
”LIFT-residenssiin osallistuneet taiteilijat ovat jättäneet vahvan jäljen sekä organisaatioomme että yhteisöömme. Heidän halukkuutensa tehdä yhteistyötä paikallisten elokuvantekijöiden kanssa ja kykynsä nähdä (ja kuvata) kaupunki ulkopuolisen innokkain silmin luo erityisen energian, joka antaa tarmoa meidänkin työllemme”, Kennedy kertoo.
Kuvat: Jan van Eyck Academie