Saastamoisen säätiöltä 300 000 € säätiöiden yhteiselle Vuosisadan Rakentajat -hankkeelle

Harmaaseen lokakuun alkuun toi väriä viidennen kerran järjestetty Kansainvälinen Säätiöpäivä. Suomalaiset apurahasäätiöt järjestivät tempauksia eri puolilla maata. Monipuolisimman säätiöiden edustuksen keräsi Narinkkatorilla järjestetty Helsingin päätapahtuma, Säätiöpäivän festarit, johon myös Saastamoisen säätiö osallistui.

Kampin Narinkkatorille rakentui koko perheen tapahtuma, johon toistakymmentä osallistuvaa säätiötä toivat kaikki oman panoksensa, niin taide-, kulttuuri- kuin tiede-elämysten muodossa. Iloista tunnelmaa pitivät yllä niin Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu kuin AK Official ja Lihamyrsky. Rennon kanssakäymisen performansseista tunnettu taiteilijakaksikko Maria Duncker ja Anne Hiekkaranta tarjoilivat yleisölle 500 kakkupalaa suuren suosion saavuttaneessa Kakpatrull-kakkuinstallaatiossa.

 

Vuosisadan rakentajat -kilpailun voittoon ylsi hyviin tekoihin rohkaiseva Gutsy Go

Säätiöpäivä huipentui tänä vuonna Vuosisadan rakentajat -kilpailun voittajan julkistukseen. Haastekilpailun voitosta kisasivat 15 finaaliin valikoitunutta projektia. Projektikehittelyä tehtiin vuoden verran.

Kilpailun voittaja Gutsy Go suuntaa katseensa huonomaineisten alueiden yläkoululaisiin ja rohkaisee heitä hyviin tekoihin. Gutsy-viikon aikana nuoret ideoivat projekteja yhdessä, ryhtyvät toimiin ja kuvaavat tekemisensä videoiksi ideapankkia varten. Heidän tukena ovat projektien ajan koulutetut Gutsy-ohjaajat. Gutsy-viikkoa on pilotoitu kolmessa koulussa Kotkassa, Vantaalla sekä Forssassa. 1,5 miljoonan palkintorahalla Gutsy Go aikoo laajentaa toimintaansa kymmeneen uuteen kouluun,  palkata lisää kouluissa kiertäviä valmentajia sekä luoda nuorista koostuvan toimituksen tuottamaan lisää videoita.

Toiseksi suurimman palkintosumman, 500 000 €, pokkasi Someturva, joka puuttuu sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan kiusaamiseen nuorille suunnatulla digitaalisella lakipalvelulla. Nuorten kynnys hakea apua verkossa tapahtuvaan kiusaamiseen on korkea, vaikka se on yleistä ja saattaa jopa täyttää rikoksen tunnusmerkit. Someturva tarjoaa nuorille neuvontaa, sovitteluapua rikostapauksissa ja tukea kiperissä tilanteissa anonyymisti verkkopalvelun avulla.

Integrify pyrkii luomaan pikakaistan turvapaikanhakijoiden työllistymiseen, tuottamalla heille intensiivistä ja laadukasta ohjelmointikoulutusta sekä perehdyttämällä suomalaiseen työelämään.

Elämän peilin kehon tapahtumia mittaava sovellus opettaa käyttäjäänsä tuntemaan itsensä paremmin, kannustaa elämään tasapainoista elämää ja myös jakamaan sen muiden kanssa.

RT Lit eli Ruskeat Tytöt Literature pyrkii antamaan rodullistetuille tytöille ammatillisia esikuvia vuoden mittaisella kirjoituskoululla, jossa opettajat ovat rodullistettuja toimittajia, kirjoittajia ja muita alan ammattilaisia.

Vuosisadan rakentajat palkitsi Integrifyn, Elämän peilin ja RT Litin hankekohtaisella 150 000 € rahoituksella.

”Kilpailussa jaettu yhteissumma on ainutlaatuinen ja päivään kiteytyi suomalaisten säätiöiden ydinajatus: tehdään Suomelle hyvää yhdessä!” kommentoi Petteri Karttunen.

Vuosisadan rakentajat on suomalaisten säätiöiden yhteistyön voimannäyte 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Koko vuoden kestänyt kaikille avoin haastekilpailu etsi ratkaisuja, jotka parantaisivat nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskuntaan. Hakemukset jätettiin helmikuun alussa ja finaaliin valittiin 15 tiimiä. Tiimeillä oli puoli vuotta aikaa kehittää ideoitaan mentoreiden ja huippuasiantuntijoiden tukemana ja sparraamana. Syyskuun alussa hankkeet esiteltiin säätiöille, jotka valitsivat voittajat ja määrittelivät niille myönnettävien palkintosummien suuruudet. Lopulta säätiöt palkitsivat viisi ratkaisua yhteensä 2,45 miljoonalla eurolla.

Säätiöpäivää vietetään yli 20 Euroopan maassa samana päivänä, 1. lokakuuta. Suomessa Säätiöpäivää järjestää Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta.

Kuvat: Antti Hämäläinen