Nuoret taiteilijat kansain­välistyvät residenssissä

Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta valmistuneet Josefina Nelimarkka ja Kristina Sedlerova lähtevät residenssiin Lontooseen ja Maastrichtiin.

Taideyliopiston Kuvataideakatemia tarjoaa yhdessä Saastamoisen säätiön kanssa alumneilleen mahdollisuuksia kansainvälistymiseen muun muassa residenssistipendien muodossa. Nuoret taiteilijat saavat kuukausien tai jopa vuoden mittaisesta residenssistä otolliset olosuhteet taiteelliseen työskentelyyn sekä mahdollisuuden keskusteluihin, kohtaamisiin ja verkostojen luomiseen.

Taidetta ilmasta ja ilmastosta

Kolmeksi kuukaudeksi Lontoon SPACE-residenssiin lähtevälle Josefina Nelimarkalle taiteen, tieteen ja teknologian leikkauspiste on usein se kohta, josta taiteellinen työ lähtee vyörymään eteenpäin. Nelimarkka valmistui Kuvataideakatemiasta 2017. ”Minulle ovat tärkeitä pitkät, kokeelliset materiaaliset ja digitaaliset prosessit. Tällä hetkellä olen erityisen kiinnostunut ilmasta ja ilmaston tilaan liittyvistä prosesseista. Minua kiehtoo ilman jatkuva muuttuminen ja reaktiivisuus”, sanoo Nelimarkka.

Nelimarkan näyttely Kairos on 10.6.2018 asti esillä HAM-galleriassa Helsingissä. Teoskokonaisuudessa reaaliaikainen, ilman hiukkaspitoisuutta mittaava sensoriteknologia synnyttää hetki hetkeltä muuttuvia värejä, ääniä ja muotoja. Nelimarkka teki näyttelyä varten yhteistyötä mm. Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskuksen kanssa.

SPACE-residenssissä Nelimarkka aikoo jatkaa ilmaan ja ilmastoon liittyvien kysymysten parissa. Eniten hän odottaa häiriötöntä keskittymistä taiteelliseen työskentelyyn sekä kohtaamisia ja keskusteluja. ”SPACE-residenssissä on muitakin taiteen ja teknologian välillä toimivia taiteilijoita. Lontoon energisoiva, täynnä taidetta oleva ilmapiiri on myös tärkeä”, Nelimarkka sanoo.

”Josefina Nelimarkan taiteessa on vahva tutkimuksellinen ote, joka ammentaa ilmakehätieteistä ja synnyttää ihastuttavia abstrakteja teoksia. Taiteilija hyödyntää niissä lisättyä todellisuutta, koodausta, maalausta, kankaita, lasia, digitaalista mediaa ja installaatioita. Residenssissä Lontoon Hackneyssa hänellä on mahdollisuus jatkaa tutkimuksiaan lisätyn todellisuuden parissa, tehdä näkymätöntä ilmaa näkyväksi ja antaa sille muotoja”, sanoo SPACE:n ohjelmajohtaja Manick Govinda.

Materiaalin taitaja lähtee Maastrichtiin

Kristina Sedlerova valmistui Kuvataideakatemiasta kuvanveiston opetusalueelta 2016 ja on nyt lähdössä vuodeksi Jan van Eyck Academien residenssiin Maastrichtiin. Sedlerovalla on työskennellessään tapana lähestyä asioita intuitiivisesti ja harkita tarkasti aiheiden ja materiaalien yhtymäkohtia ja konteksteja, joissa hän niitä käyttää.

Huhti-toukokuussa 2018 turkulaisen Titanik-gallerian näyttelyssä oli Sedlerovalta mm. paperimassaksi muhennetuista vanhoista sanomalehdistä ja kuiteista valmistettuja vesikaivon ja viemärin osia sekä kaksi ihmiskehon kokoista muoviin pakattua suolamonoliittia. ”Erilaisten todellisuuksien ja yhteyksien rinnastaminen on minulle luonteva tapa työskennellä”, Sedlerova sanoo.

Residenssiltä Sedlerova odottaa työskentelyä tukevia olosuhteita sekä keskusteluja nykytaiteesta ja ihmiskunnan kohtaamista ajankohtaisista kysymyksistä. Maastrichtiin päästyään hän aikoo ensimmäiseksi käydä Sain-Peter-kukkulalla, joka sijaitsee noin tunnin kävelymatkan päässä Jan Van Eyck -residenssistä.

”Kristina Sedlerovan suhde materiaaliin ja se erityinen tapa, jolla hän muuntaa ideansa veistoksellisiksi, salaista elämää kätkeviksi muodoiksi teki valintakomiteaan suuren vaikutuksen”, sanoo Jan van Eyck Academien johtaja Lex ter Braak.

Taustaa

Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön residenssikumppanit vuosina 2015–2018 ovat olleet Jan van Eyck Academie Maastrichtissa ja ISCP – International Studio & Curatorial Program New Yorkissa sekä uutena tulokkaana vuodesta 2018 alkaen Lontoon Space-residenssiohjelma. Lisäksi Rijksakademie van Beldeende Kunsteniin Amsterdamissa on varattu mahdollisuus stipendiin, mikäli Kuvataideakatemiasta valmistunut hakija tulee valituksi residenssiohjelmaan.

Residenssistipendejä saattoivat hakea kaikki Kuvataideakatemian alumnit (Jan van Eyckin kohdalla vain alle 40-vuotiaat). Esikarsinnan teki yhden Kuvataideakatemian edustajan ja kahden ulkomaisten asiantuntijan muodostama raati. Lopullisen valinnan residenssitaiteilijasta teki vastaanottavan residenssin johto. Apuraha sisältää muun muassa matkat, työtilan ja residenssin tarjoamat palvelut sekä avustuksen majoitukseen ja elinkustannuksiin. New Yorkin ISCP-residenssiin valittu taiteilija julkistetaan myöhemmin kesäkuussa.

Stipendiaatit ISCP:n residenssissä:
Olli Keränen kevät 2018
Bita Razavi kevät 2017
Tuomas A. Laitinen syksy 2016
Aleksi Kraama (ent. Linnamaa) 2015

Stipendiaatit Jan van Eyck Academie -residenssissä:
Joonas Hyvönen 2017-2018
Maria Pääkkönen 2016-2017
Meri Linna 2015-2016

Kuva: Petri Summanen, Taideyliopiston kuvataideakatemia