Neurokeskus kuuluu Kuopioon itsestään selvästi

Äskettäin uutinen kertoi, että Itä-Suomen yliopiston epilepsiatutkimus on saanut 1,6 miljoonan dollarin (1,5 miljoonan euron) rahoituksen amerikkalaiselta National Institutes of Health -virastolta (Savon Sanomat 31.1.).

Kyse on tutkimuskonsortiosta, jolle NIH myönsi kaikkiaan 21 miljoonaa dollaria. Kuopiosta siihen kuuluu akatemiaprofessori Asla Pitkäsen johtama poikkitieteellinen tutkijaryhmä, joka työskentelee Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutissa.

Tutkijaryhmään kuuluva professori Olli Gröhn koordinoi tutkimuksen kokeellista magneettikuvantamista. Bioinformatiikkakeskuksen johtaja Jussi Paananen on puolestaan projektin bioinformatiikkaosuuden konsultti.

Tutkimuskonsortio etsii biomarkkereita, jotka ennustavat epilepsian kehittymistä aivovamman jälkeen ja testaa lääkeaineita, joilla aivovammasta aiheutuvan epilepsian kehittyminen voidaan estää. Tavoitteet paljastavat, että kyse on todella haasteellisesta työstä, sillä aivovammat ovat erilaisia ja tutkimusaineistoja tarvitaan paljon.

Viime vuoden huhtikuussa Saastamoisen säätiö ilmoitti tukevansa Itä-Suomen yliopiston kansallisen epilepsiatietovarannon rakentamista lahjoittamalla miljoona euroa professori Reetta Kälviäisen johtamaan epilepsiahankkeeseen. Suomessa vaikeiden ja harvinaisten epilepsioiden hoito ja tutkimus keskittyvät KYSiin, Kälviäisen johtamaan Epilepsiakeskukseen.

Esimerkit todistavat, miten merkittävä neurotutkimuksen keskus Kuopio on jo nyt ja että Kansallisen neurotutkimuksen paikka on itsestään selvästi Kuopio.

Alkuperäinen uutinen:  Savon Sanomat 5.2.2017