Libanonilainen Tania El Khoury nousi ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittajaksi

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja 2017 julkistettiin lauantaina 23.9. klo 20.00 ANTI – Contemporary Art Festivalilla Kuopion ravintola Introssa. Maailman ainoa live art -palkinto jaettiin nyt neljännen kerran.

 

Tania El Khoury jätti taakseen muut upeat nykytaiteilijat ja ehdokkaat: Sethembile Msezanen (Etelä-Afrikka), The vacuum cleanerin (Iso-Britannia) ja Alexandra Piricin (Romania).

Tania El Khoury on libanonilainen, feministinen live art -taiteilija, joka työskentelee Lontoossa ja Beirutissa. Hän luo interaktiivisia installaatioita ja esityksiä, joissa yleisöllä on aktiivinen rooli. El Khouryn teoksia on esitetty viidellä eri mantereella, museoissa ja julkisissa tiloissa. Hän on ollut ehdokkaana useiden kansainvälisten taidepalkintojen saajaksi ja voittanut Total Theatre Innovation and the Arches Brick -palkinnon.

El Khoury työstää parhaillaan taiteellista väitöskirjaansa Royal Hollowayssa, Lontoon yliopistossa. Hänen tutkimuksensa ja julkaisunsa keskittyvät live art -taiteen interaktiivisuuteen Arabi-kevään jälkeisenä aikana.

Hän on myös yksi Dictaphone Group -kollektiivin perustajajäsenistä. Beirutlainen Dictaphone Group on urbaania tutkimusta ja paikkasidonnaisia esityksiä tekevä kollektiivi.

”Olen innoissani ja otettu saadessani tämän palkinnon. Merkitsee paljon, että inspiroivat ja kokeneet juryn jäsenet ovat huomioineet minut. Odotan kovasti työskentelyä ANTI-festivaalin kanssa; olen varma, että tunnen oloni kotoisaksi ympäristössä, joka kannustaa yhdistämään taidetta ja politiikkaa,”
Kuopiossa vieraileva El Khoury sanoo.

Juryn lausunto taiteilijasta

”Herkkyys, jolla Tania ohjaa yleisökokemusta, on ainutlaatuista. Kokemus pysyy meissä, ja joskus se kirjoitetaan meihin – sananmukaisesti. Hän on tuonut esille aikamme polttavia kysymyksiä luomalla resonoivia kokemuksia, jotka herättävät keskustelua ja mielenpiteiden vaihtoa.”

Tania El Khoury järjestää live-kokemuksia, joissa sisällön ja muodon keskinäinen suhde on erityinen. Hänellä on hienostunut ja herkkä suhde ihmisiin ja yhteisöihin, joita väkivaltaiset ja poliittiset levottomuudet ovat koskettaneet tai terrorisoineet. Hän tekee työtä ihmisten tarinoiden parissa jakaakseen ja säilyttääkseen yksilöiden ja yhteisöjen äänet. Tanian suhde työnsä kohteisiin, luotettuihin, mutta onnettomiin ja syrjäytyneihin yksilöihin, on erittäin eettinen ja osallistava. Lisäksi hän on antelias ja luottavainen yleisöään kohtaan. Olipa kyse viestistä kuolleelta, jonka saamme multaan käpertyessämme, tai käsivarren sisäpintaan merkityistä lähes käsittämättömistä matkoista, taiteilijan luomat kokemukset ovat yksityisiä, vaistomaisia ja aistinvaraisia. Tässä elämä toteutuu yleisön kokemuksessa.

”Kiitämme myös vilpittömästi sekä ANTI-festivaalia että Saastamoisen säätiötä heidän näkemyksistään ja jatkuvasta tuesta, jonka ansiosta tämä ainutlaatuinen kansainvälinen live art -palkinto voidaan jakaa. Neljänä kuluneena vuotena olemme nähneet voittajien ja voittajaehdokkaiden näkyvyyden kasvavan. Kiitämme siitä vilpittömästi. Taiteen tekeminen on puitteiltaan aina epävarmaa, joten live-taiteilijat ja heidän yleisönsä arvostavat suunnattomasti tunnustusta ja konkreettista tukea. Kiitos.”

Teksti: ANTI – Contemporary Art Festival
Kuvat: Pekka Mäkinen