Latai Taumoepeau on vuoden 2022 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja

Latai Taumoepeau julistettiin vuoden 2022 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon lauantaina 17.9. ANTI Prize Party -tapahtumassa Kuopiossa.

Palkinnonsaajaehdokkaina oli joukko kansainvälisesti menestyneitä, loistavia taiteilijoita. Ehdolla olivat River Lin (Taiwan), Zinzi Minott (Iso-Britannia), Liz Rosenfeld (Yhdysvallat/Saksa) ja Latai Taumoepeau (Tonga/Australia). Maailman ainoa kansainvälinen live art -palkinto jaettiin Kuopiossa 9. kerran. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen Säätiö. Palkinnonsaajaehdokkaiden teokset esitettiin osana Koneen Säätiön tukemaa Shortlist LIVE! -tapahtumakokonaisuutta. Shortlist LIVE! järjestettiin nyt neljättä kertaa ANTI-festivaalin aikana 13.–18.9.2022.

Vuonna 2022 kolmihenkisen palkintoraadin puheenjohtajana toimi kuraattori Robin Deacon (Iso-Britannia), ja sen muut jäsenet olivat dramaturgi Anna Teuwen (Saksa) sekä taiteilija, kuraattori Gabi Ngcobo (Etelä-Afrikka). Kansainvälinen raati tarkasteli ehdokkaiden työtä viimeisten viiden vuoden ajalta ja koki heidän viimeaikaiset esityksensä Shortlist LIVE! -ohjelmistossa yhdessä muiden yleisöjen kanssa.

Raati kirjoittaa voittajasta:

”Mitä ikiaikaisempi olen, sitä nykyaikaisempaa työni on.”Tämä Latai Taumoepeaun lause tiivistää kiehtovalla tavalla hänen taiteellisen työskentelynsä perustaa, jossa hän haluaa nostaa esille alkuperäiskansojen tavan ymmärtää tieto ja se mihin tieto perustuu. Raati oli vaikuttunut siitä, kuinka hän käsittelee taiteessaan kysymyksiä kuten ilmastonmuutos ja ikiaikaisista paikoista huolehtiminen.

Eilisiltana Kuopion torilla moni meistä näki Latain teoksen. Se edusti huolellisesti ajateltua kestoon ja menetelmään perustuvaa työtä. Jään siirtäminen torin yhdestä laidasta toiseen, liikkeiden ja siirtämisen tapaa muunnellen piti sisällään paljon enemmän kuin fyysisen toiston. Latain taiteessa ruumiillinen läsnäolo on alkupiste. Latai kuvaa tätä lähtökohtaansa ”tilan tekemisenä”.

Raati oli erityisen vaikuttunut siitä, kuinka Latain ajattelussa taiteilija voi liikkua hyvin laajalla alueella, mukaan lukien maankäytön ja yhteiskunnallisten kysymysten työstämiseen. Kaikissa kohtaamisissa Latain ja hänen taiteensa kanssa vahvistui kuva taiteilijasta, joka vie eteenpäin
ainutlaatuista työskentelyään laajentaen sitä aidosti yhä uusiin suuntiin.

Latai Taumoepeau (Tonga/Australia)

Latai Taumoepeau on Sydneyssä, Gadigalin maassa syntynyt ja Tongan saarivaltiossa asuva live art -taiteilija. Hänen työskentelynsä keskiössä ovat tongalaiset filosofiset käsitteet vā (tila) ja tā (aika); ikiaikainen ja arkipäiväinen käytäntö tekevät yhdessä näkyväksi ilmastokriisin vaikutuksia Tyynellämerellä.

Taumoepeau voitti 15 000 euron rahapalkinnon lisäksi samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi ANTI-festivaalille vuonna 2023.

Lisätietoja:

Viestintäkoordinaattori Alli Mattila
alli@antifestival.com
+358 44 726 0056

Kuva: Latai Taumoepeau
Kuvaaja: Akseli Muraja, ANTI Festival 2022