Vuosisadan rakentajat

Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta päätti syyskokouksessaan 2014 antaa yhteisen lahjan 100-vuotiaalle Suomelle. Lahjoja Suomelle -hankkeen kautta säätiöt haluavat puhutella kaikkia suomalaisia, tukea kansalaisia ja yhteiskuntaa. Ennen muuta hankkeen kautta halutaan luoda jotakin uutta mahdollisimman pitkäkestoisesti ja vaikuttavasti.

Lahjoja Suomelle -hanke toteutetaan haastekilpailuna. Vuosisadan rakentajat - Sekelskaparna -nimisen haastekilpailun avulla etsitään fiksuimpia ideoita ja nerokkaimpia ratkaisuja, jotka parantavat nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Mukana hankkeessa on Saastamoisen säätiön ohella noin 40 suomalaista säätiötä ja rahastoa, joita kaikkia yhdistää ajatus tarjota nuorille parempi tulevaisuus.

Ratkaisu voi liittyä mihin tahansa nuorten elämän osa-alueeseen. Ratkaisukeinot voivat ulottua eri alojen tutkimuksesta, taiteeseen, kulttuuriin tai moniin muihin aloihin. Säätiöiden osoittaman tuen, kiinnostuksen ja rahoituksen sekä eri osapuolten, osaajien ja alojen yhteen tuomisen toivotaan synnyttävän uusia toimintatapoja.

Haasteeseen osallistutaan lähettämällä ratkaisuajatuksen kuvaus kilpailun verkkosivulta löytyvän lomakkeen kautta 1.2.2017 mennessä. Tuomaristo valitsee jatkoon 10-15 tiimiä, jotka pääsevat mukaan puoli vuotta kestävään, intensiiviseen kehitysvaiheeseen, jossa tiimit kehittävät ratkaisujaan huippuasiantuntijoiden tuella.

Haaste on avoin kaikille. Siihen voivat osallistua yksityiset henkilöt, ryhmät, järjestöt, yritykset ja kunnat; aina yhdessä muiden kanssa. Haussa ovat vaikuttavat, yhteiskuntaa muuttavat ratkaisut, yhteistyö eri toimijoiden ja sektorien välillä, sekä valtakunnallisesti levitettävät toimintamallit.

Lopullinen voittaja tai voittajat valitaan asiantuntijoiden tarkalla arvioinnilla ja vertailulla. Valittavien voittajien määrä ja lopullinen tukisumma riippuu kilpailussa löydetyistä ideoista. Idean ollessa nerokas tukisumma voi nousta jopa miljooniin euroihin.

Kilpailua kannattaa seurata myös Facebookissa sekä Twitterissä @rakentajat.