Kokoelmanäyttelyn uutuuksia – Biblion-mediainstallaatio, Maaria Wirkkalan tilausteos sekä Ihminen ja luonto -osio

Kosketus-näyttely esittelee Saastamoisen säätiön taidekokoelmaa. Sen ydinteema on ihmisyys ja näyttelyn eri osiot käsittelevät ihmisen suhdetta ympäröivään todellisuuteen. Osaksi näyttelyä avautuvat 28.10. alkaen uusi Ihminen ja luonto -osio, ensiesityksessä oleva Saara Ekströmin ja Eero Tammen Biblion -mediainstallaatio sekä Maaria Wirkkalan Tästä eteenpäin -teos.

Kosketus-näyttelyn huipputekniikalla varustetussa mediatilassa esitetään Saastamoisen säätiön uusia mediataiteen hankintoja. Saara Ekströmin ja Eero Tammen videoinstallaatio Biblion (2019) saa siellä ensiesityksensä 28.10.2020–25.4.2021.

Teos havainnoi kirjaa ja syventyy sen hypnoottiseen ja kerrokselliseen olemukseen muuttuvan, kasvavan ja katoavan tiedon kantajana. Kirjastoihin, antikvariaatteihin, varastotiloihin ja kaatopaikoille päätyvien kirjamassojen paino on myös historiamme painoa ja perintöä – yhdelle korvaamaton aarre, toiselle turha taakka. Teos on esillä mediatilassa kolmelle seinälle projisoituna. Yksikanavaisen version Biblionista voi katsoa täältä: linkki vimeoon.

Maaria Wirkkala, Tästä eteenpäin

Maaria Wirkkalan (s. 1954) uusi teos Tästä eteenpäin – Beyond this Point (2020) on esillä Kosketus-näyttelyn osiossa, joka käsittelee ihmistä, arkkitehtuuria ja rakennettua ympäristöä. Teos koostuu lasitikkaista ja rautaoksidipigmentistä. Tikkaat ovat toistuva aihe Maaria Wirkkalan taiteessa. Ne ovat siirtymä eri kerrosten tai tasojen välillä ja muistuttavat siitä, että jotakin on toisella puolella tai näkymättömissä. Hauras lasi saa Wirkkalan tikkaat tuntumaan aineettomilta. Niiden jättämä varjo on voimakkaampi kuin objekti itse.

Ihminen ja luonto

Kosketus-näyttelyn uudessa osiossa esitellään taideteoksia, joissa luonto on läsnä eri tavoin. Ihminen on osa luontoa ja eläinkuntaa, mutta tasapaino välillämme on usein kadoksissa. Luonnollisen ja luonnottoman välinen suhde on aikanamme hämärtynyt ja luonnontilaa ilman ihmisen vaikutusta on vaikea löytää. Ihminen ja luonto -osiossa on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Tilo Baumgärtel, Maria Duncker, Latifa Echakhch, Juhani Harri, Pekka Jylhä, Kimmo Kaivanto, Sanna Kannisto, Otto Karvonen, Essi Kuokkanen, nabbteeri, Inka Nieminen, Roland Persson, Jani Ruscica, Hanna Saarikoski, Olli Suorlahti, Jaakko Tornberg, Janna Syvänoja, Ferdinand von Wright ja Wilhelm von Wright.

Videoinstallaatio: Saara Ekström & Eero Tammi, Biblion, 2019 © EMMA