EMMA muuntuu parkkihalliksi maailmankuulun Elmgreen & Dragsetin uudessa näyttelyssä

EMMAn uusi näyttely ottaa museon linjakkaan betonisen näyttelytilan haltuunsa ennennäkemättömällä tavalla. Elmgreen & Dragset on muuttanut tilan unenomaiseksi pysäköintitaloksi, jossa nähdään uusia, tätä näyttelyä varten tehtyjä teoksia sekä ikonisia veistoksia kaksikon 25 yhteistyövuoden varrelta. Näyttelyn lisäksi taiteilijat ovat yhdessä suomalaisen rap-artistin Paperi T:n kanssa toteuttaneet videon, jossa Paperi T tulkitsee näyttelyn aiheita. Elmgreen & Dragset: 2020 on esillä EMMAssa 26.9.2020–17.1.2021.

EMMAn näyttelytila on muuttunut parkkihalliksi vasta-avatussa Elmgreen & Dragsetin näyttelyssä, joka kantaa nimeä 2020. Näyttelyn pohjalla kulkee huoli ihmisestä ja yhteisöllisyyden katoamisesta yksilöä painottavan kulttuurin keskellä. Parkkihalliteeman kautta taiteilijat käsittelevät lempeän ironisella tyylillään heille keskeisiä yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten yksityistämistä, julkista tilaa, queer-identiteettiä ja materialismia.

“Vuosi 2020 on tunnelmaltaan aivan kuin parkkihalli, josta haluaa pois niin pian kuin suinkin”, taiteilijat sanovat. Näyttely 2020 herättää kysymyksiä autojen roolista nyky-yhteiskunnassa ja niiden kulttuurisesta merkityksestä. Keskiöön nousevat myös jonkinlaisiksi epätiloiksi luokiteltavat julkiset tilat, kuten parkkihallit, jotka ovat läpikulkupaikkoja, eivätkä päämääriä sinänsä.

”Parkkihallit tuntuvat rinnastuvan ihmisen psyyken synkimpiin osiin. Ihmiset ovat alkaneet epäillä jatkuvaa ja kiihtyvää kasvua, ja samalla globaali pandemia pakottaa pohtimaan matkustamisen mielekkyyttä. EMMAn muuntaminen parkkihalliksi asettuu nimenomaan tähän kontekstiin”, sanovat taiteilijat.

Norjalais-tanskalainentaiteilijakaksikko, Michael Elmgreen (s.1961, Tanska) ja Ingar Dragset (s. 1969, Norja), tunnetaan teoksista, jotka kommentoivat sosiaalisia rakenteita. Taiteilijoille on tyypillistä luoda näyttelykokonaisuuksia, jotka haastavat katsomaan ja kokemaan taidetta toisin tavoin. Kaksikko on työskennellyt yhdessä vuodesta 1995 ja EMMAan avattu näyttely on myös taiteilijoiden 25-vuotisjuhlanäyttely.

Elmgreen & Dragsetin teoksia on nähty erittäin laajasti museoissa ja gallerioissa ympäri maailmaa kuten esimerkiksi Victoria & Albert -museossa, Lontoossa, Statens Museum for Kunstissa, Kööopenhaminassa sekä Venetsian biennaalissa. Heidän kuuluisimpiin julkisiin projekteihinsa lukeutuvat Prada Marfa valtatie 90 varrella keskellä Texasin autiomaata, Trafalgar Squaren komissio Powerless Structures Fig. 101, Lontoossa sekä Van Gogh’s Ear Rockefeller Plazalla, New Yorkissa. Taiteilijaduo asuu ja työskentelee Berliinissä, Saksassa.

Näyttelyn oheen on toteutettu video yhteistyössä Elmgreen & Dragsetin ja suomalaisen rap-artisti Paperi T:n kanssa. Näyttelytilassa kuvattu video esittelee Paperi T:n kirjoittaman ja lausuman tulkinnan näyttelyn sisällöistä. Video on esillä EMMAn verkkosivuilla näyttelyn mobiilioppaassa.

Kuva: Ingar Dragset, Michael Elmgren, Ari Karttunen / EMMA