Eeva-Leena Eklund:) -näyttely kääntää päälaelleen ajatukset maalauksen vakavuudesta

Eeva-Leena Eklund on ensimmäinen suomalainen taiteilija Saastamoisen säätiön ja EMMAn yhteisessä näyttelysarjassa, jossa ajankohtaiselta ja kiinnostavalta nykytaiteilijalta tilataan teos säätiön taidekokoelmaan. Näyttely nimeltä Eeva-Leena Eklund:) on esillä EMMAssa 28.10.2020–9.5.2021.

Osallistu näyttelyn tiedotustilaisuuteen 27.10. klo 10–11 etänä tästä linkistä: http://emmamuseum.fi/press

Eeva-Leena Eklundin teosten aiheet kumpuavat arjesta ja sen tarkasta havainnoinnista. Taiteilija kääntää raikkaasti päälaelleen ajatukset maalauksen vakavuudesta, uskottavista aiheista tai kuvan rakenteeseen liittyvistä säännöistä. Hän uudistaa ja venyttää käsitystämme siitä, mitä on maalaus ja mitä kaikkea sen kautta voi ilmaista. Eklundin voimavara on kyvyssä nähdä kliseiden takana piilevät asiat sekä ilmaista ne täysin uudella tavalla.

Tuoreen näyttelyn EMMAssa on kuratoinut kuvataiteilija Anna Tuori. Näyttelyssä Eklund on yhdistänyt maalauksiinsa valokuvia, esineitä ja liikkuvaa kuvaa. Erilaiset visuaaliset ärsykkeet, tarinat ja muistot tihentyvät tiiviissä esillepanossa omaksi, kiehtovaksi maailmakseen.

“Olen aina ollut keräilijä. Enemmän on usein parempi, vaikka se on myös vähän hankalaa välillä. Pidän siitä, että on paljon katsottavaa ja löydettävää. Maalauksissa olen kuitenkin aina pyrkinyt siihen, että yksi maalaus pärjää omillaan, eikä se tarvitse sitä ripustamaani paljoutta ympärilleen. Samalla huomaan nauttivani myös siitä, kun maalauksia yhdistelee uusiksi pareiksi tai kokonaisuuksiksi ja saa ne toimimaan. 💕🌸❤️♥️👀♥️💕🌸🌼💕👀♥️”, kertoo Eeva-Leena Eklund.

Saastamoisen säätiön ja EMMAn yhteisessä näyttelysarjassa – joka on aina esillä samassa tilassa – on aikaisemmin nähty Alicja Kwaden ja Tatsuo Miyajiman näyttelyt. Eeva-Leena Eklundin käsittelyssä tila on uudistunut täysin erinäköiseksi. Jo näyttelyn sisäänkäynti rikkoo EMMAn betoniarkkitehtuurin karua ankaruutta: näyttelyyn astutaan sisään kaarimaisesta portista, ja sama kaaren muoto toistuu näyttelyn keskellä olevassa peilielementissä. Taiteilija hyödyntää näyttelyssään luovasti myös ulkonäkymää.

Eeva-Leena Eklund (s. 1972, Pori) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2003. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä esimerkiksi SIC-galleriassa (2017), Galleria Sculptorissa (Helsinki 2011 ja 2004), Tampereella Galleria Huoltamossa (2008) ja Kluuvin Galleriassa (2003). Taiteilijan teoksia kuuluu muun muassa Helsingin taidemuseon, EMMAn, Valtion taideteostoimikunnan ja Jenny ja Antti Wihurin säätiön taidekokoelmiin. Näyttely EMMAssa on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely museossa.

Kuva: Eeva-Leena Eklund, Holiday (punainen) 2020
Kuvaaja: Ari Karttunen, EMMA