Chiharu Shiota: Tracing Boundaries -näyttely EMMAssa

Chiharu Shiotan (s. 1972) teos Tracing Boundaries (Äärirajoilla) muuntaa EMMAn avaran, betonin hallitseman näyttelytilan intensiivisen punaiseksi lankalabyrintiksi. Shiota on luonut installaation osana Saastamoisen säätiön ja EMMAn yhteistä komissionäyttelyiden sarjaa ja se liitetään osaksi säätiön taidekokoelmaa. Teoksen lankaverkosto muodostaa taiteilijalle tyypillisen tilan tilassa – oman maailmansa – joka houkuttelee katsojan oman elämänsä merkitysten ja muistojen polulle. Äärirajoilla on esillä EMMAssa 27.10.2021–27.11.2022.

Chiharu Shiota on kansainvälisesti tunnettu Berliinissä työskentelevä japanilaissyntyinen taiteilija, joka tunnetaan suurikokoisista, katsojan sisäänsä sulkevista lankainstallaatiostaan. Hänen EMMAn näyttelytilaan suunnittelemansa teos Äärirajoilla rakentuu punaisista langoista, jotka on pingotettu ristiin rastiin labyrinttimaiseksi kokonaisuudeksi. Lankojen lomaan on sijoitettu vanhoja ovia, jotka muodostavat tilallisen teoksen sisään useita reittejä. Kukin tilaan astuja saa valita labyrinttimaiseen tilaan saapuessaan oman tiensä, eikä teoksessa ole yhtä ainoaa oikeaa suuntaa tai reittiä.

“Lankainstallaatioiden lähtökohta liittyy usein taiteilijan omiin kokemuksiin tai muistoihin, mutta olennaisen ulottuvuuden niihin tuo jokaisen kävijän oma kokemus ja tulkinta. Pingotetut, venytetyt, solmuun menneet tai sotkeutuneet langat kuvaavat Shiotan mukaan myös ihmisten välisiä yhteyksiä ja ihmissuhteiden monimutkaisuutta”, kertoo näyttelyn kuraattori Arja Miller. “Shiotan vangitsevien teosten kautta on mahdollista tavoittaa sellaisia tunteita tai muistoja, joihin ei kenties ole tietoisesti pääsyä.”

Chiharu Shiota on osaltaan myös performanssitaiteen perinteen jatkaja. Siksi uskaltaa ehkä sanoa, että hänen teoksessaan kukin meistä tekee oman uniikin performanssinsa, jota kukaan ulkopuolinen ei näe eikä arvioi. Samalla kun meillä on vapaus valita oma reitti, meillä on myös vapaus kohdata itsemme matkalla Shiotan teoksessa”, kuvailee Saastamoisen säätiön taidevaliokunnan puheenjohtaja Päivi Karttunen.

Teoksen lankojen omaperäinen punontatekniikka on taiteilijan itse kehittämä, ja Shiota onkin käyttänyt lankaa taiteessaan jo opiskeluajoistaan asti. Hän opiskeli aluksi maalaustaidetta, mutta koki jo varhain maalauspohjien ja paperin rajoittaviksi. Vähitellen hän siirtyi kohti kehollisempaa ja kokonaisvaltaisempaa ilmaisua ja alkoi luoda yhä laajempia, tilallisia teoksia, joista hänet tänä päivänä tunnetaan. Taiteilija on ollut yhä voimakkaammassa kansainvälisessä nosteessa edustettuaan Japania Venetsian biennaalissa 2015. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä kansainvälisissä museoissa ja taidebiennaaleissa Euroopassa, Etelä-Amerikassa sekä Kaakkois-Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Näyttely on osa Saastamoisen säätiön ja EMMAn komissioteosten sarjaa, jossa kiinnostavalta ja ajankohtaiselta taiteilijalta tilataan yhteistyössä uusi teos säätiön kokoelmaan. Chiharu Shiotan kohdalla hänen suunnittelemansa teos oli niin kokonaisvaltainen, että päädyttiin tekemään yhden teoksen näyttely. EMMAn vuoden kattoteema on taiteen voima. Näyttely ja teos Äärirajoilla luo aivan uudenlaista suhdetta EMMAn betoniarkkitehtuuriin ja tarjoaa täysin uniikin kokemuksen näyttelytilassa.

Kuva: Chiharu Shiota, Äärirajoilla (Tracing Boundaries), 2021. © Paula Virta / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.