Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo

Saastamoisen säätiö tukee uuden arkkitehtuuri- ja designmuseota perustamista Helsingin Makasiinirantaan.  

Helsinkiin on tulossa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, joka yhdistää nykyisen Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä museoiden ainutlaatuiset kokoelmat. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on kaikille avoin, elämyksiä ja oivalluksia synnyttävä kohtaamispaikka, joka kantaa ylpeästi vastuunsa muistiorganisaationa ja kansainvälisenä huippumuseona.

Vuoden 2022 aikana Helsingin kaupunki ja Suomen valtio perustivat Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön, johon Arkkitehtuurimuseota ja Designmuseota ylläpitävät säätiöt sulautuvat vuoden 2024 alussa. Museoiden toiminta siirtyy liikkeen luovutuksella AD-museo Oy:lle, joka ylläpitää museoiden toimintaa ja edistää uuden museon perustamista.

Saastamoisen säätiö myönsi vuonna 2021 1 M euroa museosäätiön pääomittamiseen. Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota. Pääomittajien joukossa on Saastamoisen säätiön lisäksi myös muun muassa Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon uusi museorakennus nousee Eteläsataman Makasiinirantaan, jossa se muodostaa yhdessä Kauppatorin ja Vanhan kauppahallin kanssa elävän ja saavutettavan kokonaisuuden. Museo on osa Makasiinirannan alueen kehittämisprojektia. Museorakennuksesta järjestetään erillinen suunnittelukilpailu.

Lue lisää hankkeesta sen kotisivuilta tästä.

 

Kuvitus: Anja Reponen