Saastamoisen Säätiön residenssiohjelma

Saastamoisen säätiön residenssiohjelman tarkoituksena on säätiön tarkoituksen toteuttamiseksi tukea taiteilijoita ja tieteentekijöitä tarjoamalla heidän käyttöönsä 1–2 henkilölle soveltuva asunto Helsingin keskustassa. Residenssiohjelmallaan säätiö tukee kansainvälistä verkottumista tarjoten residenssissä asuville taiteilijoille ja tieteentekijöille mahdollisuuden tutustua paikallisiin taiteen- ja tieteentekijöihin sekä paikalliseen taidekenttään ja tutkimukseen. Residenssiohjelman puitteissa voidaan tukea esimerkiksi ulkomaisten taiteilijoiden ja kuraattoreiden Suomen vierailuja sekä kotimaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden yhteisiä, kansainvälisiä projekteja tarjoamalla asunto esim. kahden taiteilijan retriittimuotoiseen asumiseen. Asuminen residenssissä voidaan myöntää myös erilaisten institutionaalisten vierailujen ja vaihto-ohjelmien yhteydessä.

Residenssiä voivat hakea säätiön tukemat yliopisto-ohjelmat ja yhteistyökumppanit kansainvälisiin tieteen ja taiteen hankkeisiin. Residenssiasuntoon pyrkivä henkilö ei itse voi hakea tätä residenssiä. Residenssijaksoa voi hakea 1-3 kuukauden pituisille hankkeille, sekä 1-4 viikon jaksoa lyhyempää asiantuntijavierailua varten (esim. kuraattorit, vierailevat luennoitsijat). Etusijalla ovat kansainvälisyyttä edistävät uudet hankkeet. Hakijan on residenssiä anoessaan toimitettava projektikuvaus ja suunnitelma tulevan henkilön käytännönjärjestelyistä (residenssipalvelu).

Asunto

Residenssiasunto (80 m2) sijaitsee Helsingissä Pienellä Roobertinkadulla. Asunnossa on 2 huonetta, keittiö, kylpyhuone ja erillinen WC. Huoneisto on täysin varusteltu sisältäen mm. esitystekniikan, (Wi-Fin) WLAN:n ja vaatehuollon vaatimat laitteet.

Residenssipaikan hakeminen

Residenssipaikkaa vieraalleen voi hakea Y-tunnuksellinen yhteisö tai työryhmä. Hakemukseen tulee liittää työsuunnitelma kutsuttavan/kutsuttavien henkilöiden ansioluettelo ja yhteistyömalli. Residenssipaikkaa vieraalleen voi hakea Y-tunnuksellinen yhteisö tai työryhmä. Hakemukseen tulee liittää työsuunnitelma kutsuttavan/kutsuttavien henkilöiden ansioluettelo ja yhteistyömalli. Vuosien 2020-2021 pidempiä residenssijaksoja voi anoa joulukuussa 2019 aina 15. tammikuuta 2020 saakka. Alle kuukauden pituisia jaksoja voidaan anoa juoksevasti. Residenssi on suljettuna heinäkuun lomajärjestelyjen takia.

Tiedustelut ja hakemukset:

residency@saastamoinenfoundation.fi

Photo: Pasi Haaranen