Saastamoisen Säätiön residenssiohjelma

Säätiön residenssi on suljettuna 1.2.2023-31.1.2024. Residenssiin ei oteta tänä aikana hakemuksia vastaan.

Saastamoisen säätiön residenssiohjelman tarkoituksena on tukea taiteilijoita ja tieteentekijöitä tarjoamalla heidän käyttöönsä 1–2 henkilölle soveltuva asunto Helsingin keskustassa. Residenssiohjelmallaan säätiö tukee kansainvälistä verkottumista tarjoten residenssissä asuville taiteilijoille ja tieteentekijöille mahdollisuuden tutustua paikallisiin taiteen- ja tieteentekijöihin sekä paikalliseen taidekenttään ja tutkimukseen. Residenssiohjelman puitteissa voidaan tukea esimerkiksi ulkomaisten taiteilijoiden ja kuraattoreiden Suomen vierailuja sekä kotimaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden yhteisiä, kansainvälisiä projekteja tarjoamalla asunto esim. kahden taiteilijan retriittimuotoiseen työskentelyyn. Asuminen residenssissä voidaan myöntää myös erilaisten institutionaalisten vierailujen ja vaihto-ohjelmien yhteydessä.

Asunto

Residenssiasunto (80 m2) sijaitsee Helsingissä Pienellä Roobertinkadulla. Asunnossa on kaksi huonetta, keittiö, kylpyhuone ja erillinen WC. Huoneisto on täysin varusteltu sisältäen mm. esitystekniikan, (Wi-Fin) WLAN:n ja vaatehuollon vaatimat laitteet.

Residenssipaikan hakeminen

Residenssiä voivat hakea säätiön tukemat yliopisto-ohjelmat ja yhteistyökumppanit kansainvälisiin tieteen ja taiteen hankkeisiin. Residenssiasuntoon pyrkivä henkilö ei itse voi hakea tätä residenssiä. Residenssijaksoa voi hakea 1–3 kuukauden pituisille hankkeille, sekä 1–4 viikon jaksoa lyhyempää asiantuntijavierailua varten (esim. kuraattorit, vierailevat luennoitsijat). Etusijalla ovat kansainvälisyyttä edistävät uudet hankkeet.

Lisäksi residenssipaikkaa vieraalleen voi hakea Y-tunnuksellinen yhteisö tai työryhmä. Kaikkiin hakemuksiin tulee liittää kutsu yhteistyöinstituutiolta, projektikuvaus ja suunnitelma tulevan henkilön käytännönjärjestelyistä (residenssipalvelu) sekä kutsuttavan/kutsuttavien henkilöiden ansioluettelo(t) ja yhteistyömalli. Vuosien 2020–2021 pidempien residenssijaksojen hakuaika on päättynyt 15. tammikuuta 2020. Alle kuukauden pituisia jaksoja voidaan anoa juoksevasti. Residenssi on suljettuna heinäkuun lomajärjestelyjen takia.

Tiedustelut ja hakemukset: residency@saastamoinenfoundation.fi

Photo: Pasi Haaranen