Saastamoinen Foundation Keynote -luentosarja taiteen kansainvälistymisen asialla

Saastamoinen Foundation Keynote -luentosarja on tärkeä osa Kuvataideakatemian kansainvälistymisohjelmaa. Keynote -luento keskittyy taidekasvatuksen mahdollisuuksiin saada aikaan muutoksia sekä sen rooliin demokratian ja globaalin oikeudenmukaisuuden saavuttamisessa.

Luentosarja tuo vuosittain Helsinkiin kansainvälisesti tunnetun kuraattorin, taiteilijan tai tutkijan avaamaan keskustelua nykytaiteen mielenkiintoisista ja ajankohtaisista teemoista.
Luennolla keskitytään tiedon karttumiseen, joka määrittää taiteilijoiden moninaiset urapolut ympäri maailmaa, ja siinä pohditaan taiteilijoiden erilaisia luovia reaktioita globalisoidun maailman haasteisiin.

Tulevat luennot

Andrea Giunta
Helmikuu 2020

Latinalaisen Amerikan taiteen kansainvälisesti arvostetuimpiin tuntijoihin kuuluva tutkija ja kuraattori Andrea Giunta saapuu helmikuussa 2020 Helsinkiin luennoimaan. Luennollaan Giunta käsittelee latinalaisamerikkalaisen taiteen kaanonin katvealueita. Latinalaisen Amerikan taide nähdään usein miehisenä ja valkoisena, kun taas naisten, alkuperäiskansojen ja afrikkalaistaustaisten tekemä taide jää varjoon. Oikeistopopulismin vallatessa alaa latinalaisessa Amerikassa kysymys on entistäkin polttavampi. Luennolla esillä ovat mm. afrobrasilialaisen Rosana Paulinon ja Totzil-alkuperäiskansaa edustavan meksikolaisen Maruch Sántizin teokset.

Aikaisemmat luennot

Martha Rosler
Toukokuu 2019

Martha Rosler (s. 1943) on taiteilija ja aktivisti, joka on 1960-luvulta asti käsitellyt töissään yhteiskunnallisia aiheita. Hän on tunnettu etenkin valokuvistaan, fotomontaaseistaan ja videoistaan, joiden tematiikka on usein sodanvastaista, feminististä tai kulutuskriittistä. Montaaseissaan hän on rinnastanut lehtien mainosmateriaalia sotakuvastoon niin 1970-luvulla kuin Irakin ja Afganistanin sotien aikaan 2000-luvullakin. Roslerin tuotanto ei kuitenkaan ole ryppyotsaista, vaan myös humoristista, parodista ja jopa satiirista. Taistelu yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta vastaan jatkuu edelleen, ja uusimmissa teoksissa kritiikin kohteena on esimerkiksi Donald Trump. Rosler on myös kirjoittanut laajasti valokuvasta taiteessa.

Lue HS:n juttu tästä: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006105221.html

Adam Szymczyk
Tammikuu 2018

Puolalainen taidekriitikko ja kuraattori Adam Szymczyk (s. 1970) on saanut mainetta Documenta 14:n taiteellisena johtajana, Berliinin biennaalin kuraattorina 2008 sekä Baselin taidehallin johtajana.
Arvostettu kansainvälinen taidealan julkaisu ArtReview on nimennyt hänet taidemaailman neljänneksi vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi.

Elmgreen & Dragset
Tammikuu 2017

Taiteilijaduo Elmgreen & Dragset (Michael Elmgreen ja Ingmar Dragset) edustaa uudenlaista moniroolista taiteilijuutta, sillä taiteilijat toimivat myös kuraattoreina ja työskentelevät yhdessä. Kaksikko työskentelee usein julkisessa tai puolijulkisessa tilassa ja teokset käsittelevät yhtä aikaa traagisesti ja humoristisesti muun muassa julkisen tilaan, identiteettiin, valtaan ja geopolitiikkaan liittyviä teemoja. Heidän tuoreimpia julkisia teoksiaan on suurikokoinen veistos Van Gogh’s Ear New Yorkin Rockefeller Centerin edustalla. Tammikuun 11. päivä Helsinkiin luennoimaan saapuva Elmgreen & Dragset taitelijaduo on vuonna 2017 erityisen ajankohtainen, sillä heidät valittiin vuoden 2017 Istanbulin Biennaalin kuraattoreiksi.

Elmgreen & Dragset luennoivat Kuvataidekakatemian Exhibition Laboratoryssa Helsingissä 11. tammikuuta 2017 ja tapasivat vierailunsa yhteydessä Kuvataideakatemian kandidaatin ja maisteritutkinnon opiskelijoita sekä alumneja.

Lue Elmgreen & Dragsetin haastattelu täältä

Okwui Enwezor
Tammikuu 2016

Nigerialaissyntyinen Enwezor on laajasti arvostettu taidemaailman toimija ja yksi tämän hetken tärkeimmistä kansainvälisistä kuraattoreista. Viime kesän Venetsian biennaalin All the Worlds Futures -näyttely on yksi esimerkki Enwezorin kuratoimista lukuisista biennaaleista sekä käänteentekevistä museonäyttelyistä. Enwezor on tunnettu postkolonialistisena ajattelijana, joka on ensimmäisistä suurista 1990-luvun kuratointihankkeistaan lähtien tuonut esille ei-länsimaalaista taidetta. Venetsian 56. biennaalissa hän nosti taidemaailman huomion keskipisteeseen poliittisen taiteen, lukuisat käynnissä olevat kriisit ja erilaiset tulevaisuuden näkymät.

Okwui Enwezorin haastattelu YLE:llä 14.1.2016 

Kuva: Elmar Vestner