Palkitut taitelijat

Vuonna 2016 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon ympärille rakennettiin oma tapahtumansa, ANTI Prize Weekend, joka järjestettiin 27.-29.10.2016. Tapahtumassa live art -palkinto jaettiin kolmannen kerran, ja voittajaksi julistettiin ensimmäisen kerran suomalainen taiteilija, Terike Haapoja.

Vuoden 2016 voittaja: Terike Haapoja (FI)

Vuoden 2016 muut kolme ehdokasta olivat Action Hero (UK),  My Barbarian (US) ja Public Movement (IL). Kolmihenkisen palkintoraadin puheenjohtajana toimi italialaisen Santarcangelon festivaalin taiteellinen johtaja Eva Neklyaeva (FI/BY). Muut jäsenet olivat esitystaiteen professori Heike Roms (UK/DE) ja teatteriohjaaja, taiteilijaprofessori Mikko Roiha (FI).

Raadin puheenjohtaja Eva Neklyaevan luonnehdinta voittajasta:

Tämän taiteilijan työ on merkittävän älykästä ja tunteellista. Taiteilija luo erilaisia ympäristöjä ja kokemuksia ja kertoo ikään kuin vetävänsä asioita todellisuuteen. Hän luo pohdiskelevia tarinoita, skenaarioita ja ympäristöjä. Näistä jokainen on ainutlaatuinen kokemus, matka ajassa, tilassa ja mielessä. Jokainen kokemus on taitavasti rakennettu, teatraalinen ja tapahtuu tässä ja nyt.

Vuoden 2015 voittaja: Willoh S. Weiland (AU)

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinto jaettiin toisen kerran ANTI - Contemporary Art Festivalilla syyskuussa 2015. Voittajaksi valittiin australialainen Willoh S. Weiland. Palkitun taiteilijan uusi tilausteos, Artefact esiteltiin ANTI Prize Weekend -tapahtumassa lokakuussa 2016. Artefact on seremonia vanhentuneelle teknologialle. Se on monitaiteellinen, tapahtumallinen teos, jossa yhdistyvät esitys-, ääni- ja videotaide.

Vuoden 2015 muut viisi ehdokasta olivat Marilyn Arsem (US), Saara Hannula (FI), Myriam Lefkowitz (FR), Bob & Roberta Smith (UK) ja Voina Collective (RU). Voittajan valitsi kolmihenkinen raati, johon kuuluivat kuraattori Tang Fu Kuen (TH), arkkitehti Sami Rintala (FI/NO) ja puheenjohtajana nykytaidemuseo Kiasman johtaja Leevi Haapala (FI).

Raadin puheenjohtaja Leevi Haapalan luonnehdinta Willoh S. Weilandista:

"Vuoden 2015 voittaja on hämmästyttävän kunnianhimoinen taiteilija. Hänen tähänastinen tuotantonsa ei tunne rajoja: se juontaa juurensa yhtä lailla kaupungista, ja sen lähiöistä kuin luonnostakin. Ja henkii varmuutta, eleganssia, älykkyyttä ja voimaa."

Vuoden 2014 voittaja: Cassils (US/CA)

 Ensimmäisen ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voitti kanadalais-amerikkalainen Cassils. Syyskuussa 2015 Cassils palasi Kuopioon ANTI-festivaalia varten valmistetulla teoksellaan The Powers That Be (210 Kilometers). Teos on väkivaltakohtaus, joka yhdistää moninaisia kulttuurisia konteksteja ja on yhtä aikaa kiinni tietyssä paikassa. Äänimaailmassa sekoittuvat uutistekstit, musiikki ja radiopuheet molemmilta puolin Suomen ja Venäjän rajaa.

Vuoden 2014 muut viisi ehdokasta olivat Franko B (UK/IT), Frog King/Kwok Mang-ho (HK), Saa Sanoa -tuotanto (FI), Gwendoline Robin (BE) ja Joshua Sofaer (UK). Raadin puheenjohtajana toimi kansainvälisen Holland Festivalin ja Lontoon Cultural Olympiad 2012 -tapahtuman johtaja Ruth Mackenzie (UK). Raatiin kuuluivat taiteilija Anssi Kasitonni (FI) ja arkkitehti Juhani Pallasmaa (FI).

Raadin puheenjohtaja Ruth Mackenzien luonnehdinta voittajasta:

 “Voittajan työ on vaikuttavaa, hienostunutta, omistautunutta sekä upeaa. Taiteilijan vartalo muuntuu illuusioksi: lihasta tulee marmoria ja marmorista lihaa. Voittajan kyky esittää ihmisruumis taiteena herättäisi asianmukaista kunnioitusta Michelangelossa seuraajineen – yhtä lailla kuin se herätti kunnioitusta tuomaristossa.

Kuva: Pekka Mäkinen Willoh S. Weiland, Artefact